Празнуваме Петровден!

Свети Петър и свети ПавелНа 29 и 30 юни Православната църква почита паметта на апостолите Петър и Павел. Според поверията празнуването на двамата светци пази дома и имотите от огън и градушка.

Традициите повеляват на Петровден на трапезата да има ястия от пилешко месо, баница със сирене и масло и тиквеник, заедно с първите плодове – ябълки петровки  и сливи. Плодовете се раздават за здраве.

Празникът се свързва с жътвата, младите животни и веселите Петровски събори.

Според народните вярвания двамата апостоли са не само братя, но и близнаци, което е невярно според историческите данни. Свети Петър е пазител на портите на рая и точно той преценява дали да пусне душата на човек в него или да го отпрати към ада. Той измерва с везна добрите дела спрямо човешките грехове и е неподкупен.

Свети Петър е отбелязван като върховен апостол, който олицетворява доброто начало. Счита се и за основател на християнската църква, „камъкът“ върху който тя е изградена.

Свети апостол Петър, брат на ап. Андрей Първозвани, бил неук и беден рибар от Капернаум на брега на Галилейското езеро. Еврейското му име било Симон, а името Петър, което на гръцки означава „камък“, му дал самият Иисус Христос. Петър бил един от най-любимите ученици на Спасителя нищо, че когато заловили Иисус, той се отрекъл три пъти от него „преди да пропеят първите петли“. За което горчиво се разкайвал. По-късно той отишъл в Рим при гонението на Нерон и бил осъден на разпъване. От смирение и по негово желание бил разпнат с главата надолу в 67 г. – годината, в която и апостол Павел намерил мъченическата си смърт.

Римокатолическата църква чества светеца апостол Павел (от латинско паулус – малък), с кръщелното име Савел. Той не е от кръга на Христовите ученици. Дори е  участвал в гоненията срещу християните и в убийството на свети първомъченик Стефан.

Обръщането му към Христос станало в резултат на необикновено видение. На път за Дамаск Савел видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: „Савле, Савле, защо ме гониш? … Аз съм Иисус, когото ти гониш“. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра.

Около 67-та година Павел бил окован и изпратен в Рим на съд. Загинал мъченически на 29 юни 67 г. заедно с апостол Петър. Смъртта му съпровождали множество чудеса. Преданието разказва, че вече отрязаната глава на светеца продължавала да слави Господ, а там, където тя паднала, избликнали три извора (на мястото на днешния манастир „Три фонтана“ край Рим).

Днес имен ден празнуват Петър, Павел, Петя, Павлина, Петра, Павелка, Полина, Камен, Пенчо, Пейо.

Leave a Comment