Законопроект: Мъжете ще се пенсионират на 63.8 г., жените на 60.8

Държавата ще поеме част от осигуровките на 5000 младежи, за да стимулира работодателите, за стипендии на студенти също са предвидени облекчения
Пламен Славов

Пламен Славов

Жените ще могат да се пенсионират при навършване на 60 г. и 8 месеца при осигурителен стаж от 34.8 години. При мъжете достатъчната възраст за пенсиониране ще стане 63 г. и 8 месеца при 37.8 години осигурителен стаж. Това предвиждат промени в Кодекса за содиално осигуряване, които ще бъдат внесени за разглеждане в Парламента тази седмица.Те ще ограничат увеличаването на годините и стажа, необходими за пенсиониране, съобщи днес в Пловдив депутатът от „Коалиция за България“ Пламен Славов.

За жените и мъжете, които не са натрупали искания осигурителен стаж, възрастта за пенсиониране ще е една и съща – 65.8 години с не по-малък от 15 г. осигурителен стаж.

Работодатели, които наемат безработни младежи, няма да плащат пълния размер на здравните и социални осигуровки, ако им осигурят работа от 6 до 18 месеца. Това е заломено във втория законопроект – за насърчаване на младежката заетост, който също ще бъде внесен утре в Народното събрание. Той ще се разгледа в Комисията по труда и социалната политика и в бюджетната комисия. Предвидените в бюджета средства за насърчаване на младежката заетост ще обхванат 5000 души годишно.

Според проекта, през първите 6 месеца работодателите ще плащат осигуровките с 30 процента намаление, през следващите 6 – със 50%, а последното полугодие ще бъдат стимулирани със 70% по-ниски налози за работещите във фирмите им младежи.

Пламен Славов уточни, че мениджърите ще бъдат задължени да подпишат договор, според който след изтичане на срока, в който ще плащат намалени осигуровки за младежите на възраст от 19 до 29 г., те трябва да задържат служителя поне още 12 месеца на работа.

Друг проект за изменение на Закона за корпоративно подоходно облагане ще даде възможност на бизнеса да изплаща стипендии на студенти по негов избор в последните 2 години от обучението им. Работодателите ще получат данъчни облекчения за сумата, която са изразходили за стипендиите.

 

Leave a Comment