Почти 11 тона нелегални пестициди са задържани през 2019 г.

склад за пестицидиБлизо 11 тона нелегални продукти за растителна защита са задържани през 2019 г. при международни операции и акции на Българската агенция по безопасност на храните. От тях 6 625 тона са в течно състояние, съобщава земеделският министър Десислава Танева в отговор на депутатски въпрос.

България за втори път е участвала миналата година в международната европейска операция SILVER AXE, при която е осъществен граничен контрол. По време на акцията са спрени 257,5 течни и 31,3 кг прахообразни продукти за растителна растителна защита в опит за внос основно от Турция и една пратка от Русия.

По-ефективен се е оказал вътрешния контрол на БАБХ при търговски обекти и земеделски производители. Тогава са задържани 6 367,570 литра и 4 333,87 кг пестициди. 

През април тази година отново се е провела операция SILVER AXE. Преди това още през януари БАБХ е разпоредила на областните дирекции да извършат проверки в стопанства и търговски обекти. До края на април са проверени общо 728 стопанства, складове и аптеки, в резултат на които са съставени 6 акто, от които 4 са за внос и употреба на неразрешени продукти.

 

Leave a Comment