Юлия Кльокнер: Задачата на фермерите е да произвеждат храна, а не да поддържат пейзажа!

Желанията за регулиране на климата и околната среда бързо се формулират на хартия, но те трябва да бъдат изпълними на практика, заявява в интервю германският земеделски министър
Десислава Танева и Юлия Кльокнер след заседание на Съвета Снимка на МЗХГ

Десислава Танева и Юлия Кльокнер след заседание на Съвета
Снимка на МЗХГ

„Задачата на земеделието е да произвежда храни, а не да поддържа пейзажа. Необходим ни е силен селскостопански бюджет, който да даде възможност на земеделските производители да работят безопасно и в същото време да отговарят на допълнителни екологични претенции. ЕК трябва да им плати, ако отговарят на допълнителни изисквания. В концерти по желание на еколозите с ограничен бюджет и едностранно за сметка на фермерите – няма да участвам.“ Това заявява в интервю за немското издание  Wochenblatt земеделският министър на Германия Юлия Кльокнер. 

От 1 юли 2020 г. Германия поема председателството на Европейския съвет на ЕС, а Кльокнер ще председателства заседанията на аграрните министри.

„Желанията за регулиране на климата и околната среда бързо се формулират на хартия. Но на практика те трябва да бъдат изпълними и преносими“, добавя аграрният министър.

„Нуждаем се от регионално земеделие повече от всякога. Нуждаем се също от засилени вериги за доставки в Европа и от силен вътрешен пазар. И накрая, селскостопанският и хранителният сектор трябва да бъдат взети под внимание в пакета от икономически стимули, обявен от ЕС“, казва Кльокнер.

Във връзка с обсъждането на многогодишната финансова рамка на ЕС, представена наскоро като проект от Урсула фон дер Лайен, немският министър обяснява, че колкото по-рано се знае какъв ще е бюджетът за ОСП, толкова по-лесно ще се разпределят парите за земеделие и селски райони. „Ясно е, че пандемията доведе до забавяне. А капацитетът в Брюксел е допълнително ограничен“, посочва Кльокнер. Според нея не е реалистично да се очаква окончателно решение по предложенията за ОСП до края на годината. В момента е важно да се намери добро временно решение за преходния период.

„Нашата цел за председателството на Съвета е да постигнем общо привеждане в съответствие на законодателните предложения за ОСП след 2020 г. и да проведем първите тристранни разговори с Европейския парламент“, казва Кльокнер.

Тя очертава и основните цели на ОСП: продоволствената сигурност, стабилизацията на доходите, опазването на околната среда и климата и развитието на селските райони. „Ясно ми е, че продоволствената сигурност трябва да играе по-голяма роля в европейската селскостопанска политика, наред с опазването на околната среда и климата. Твърде често изискванията и очакванията към селското стопанство се формулират, без да се отчита секторът – и също без да се посочва как мерките трябва да се финансират или какви стимули се дават. Всичко това трябва да е устойчиво за европейското селско стопанство, за да се предотврати преместването на производството извън Европа, така че ние в Европа да нямаме влияние върху стандартите за опазване на околната среда или хуманното отношение към животните.“

 

Leave a Comment