Кога започва жътвата на пшеницата

сеитба Тайтън МашинъриСеитбата, отглеждането и жътвата на пшеницата са познати от хилядолетия, но процесът значително се е променил през годините. Ако първоначално и дълго време след това всичко се е извършвало ръчно с участието на много хора, то днес този тежък труд е заменен от машини. Кога обаче започва всичко и каква техника е необходима? Как се приготвят семената за сеитбата?

Кога започва жътвата на пшеницата

В различните региони на света жътвата на пшеница започва по различно време през лятото, но в България обикновено жътвената кампания се организира в края на юни месец – по специално в интервала 25-30 юни. Разбира се, това не е закономерност и като цяло се определя от състоянието на житните култури в съответния регион. Изключително важна роля играе времето, температурата и като цяло климатичните условия през периода на развитие на зърнено-житните култури.

Например, през месец юни 2018 г., в Добруджа началото на жътвата на пшеница беше дадено по-рано от обичайното, поради по-бързото развитие на растенията и по-благоприятните условия за това.

жътва, комбайн

Как се приготвят семената 

Предсеитбената им подготовка е от изключителна важност за покълването, крайния резултат и добрия добив след това. Подготовката на семената за сеитба преминава през следните стъпки и методи на провеждане на процеса:

  • сортиране – извършва се чрез прекарване на семената през специални семепочистващи машини, където се разделят на поне пет фракции, като от тях за сеитбата се подбират по-едрите;
  • инкрустиране – то се извършва със смес от пестициди и полимерен разтвор, което спестява в бъдеще допълнителната работа по пръскането на културите. За защитата на семената се използват полимери – натриева сол, карбоксиметил целулоза, поливинил алкохол и вода. След изпарението на водата, се образува защитен филм около семето;
  • топлинно вентилиране със затопляне – извършва се при висока влажност на семената, която не трябва да надвишава 16%.
Каква техника ви е нужна

трактор Тайтън МашинъриДнес за жътвата на пшеницата се използва високотехнологична и изключително иновативна земеделска техника от Titan Machinery. Нивото на автономност и автоматизация в съвременното оборудване за прибирането и преработка на зърнените житни култури е изключително високо. Предлаганата от тях селскостопанска техника отговаря на всички съвременни изисквания и сертификати за безопасност, производителност и вредни емисии, което гарантира качество, дълготрайност и отлични резултати.

За жътвата, обработката и сеитбата на пшеница ще се нуждаете от трактори, зърнокомбайни, системи за прецизно земеделие, сеялки, пръскачки и комбинирана техника. Всичко е достъпно на едно място и на отлични цени.

 

Leave a Comment