След решение на ВАС: Нова проектонаредба за зоонозите

Документът обединява усилията на министерствата на земеделието и на здравето

Проект на нова наредба за надзор и мониторинг на зоонозите е разработен съвместно от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Министерството на здравеопазването. Необходимостта от този норматив е вследствие на решение на Върховния административен съд, който обявява за нищожна предишната Наредба 9 от 2006 г. от 21 февруари 2020 г. В проекта към компетентните органи за осигуряване на контрол освен министъра на земеделието чрез Българската агенция по безопасност на храните, се добавят и министърът на здравеопазването чрез органите на държавния здравен контрол и Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Мониторингът за зоонозите (болести по животните, които заразяват и хората) ще се осъществява от БАБХ, а надзора – от главният държавен санитарен инспектор и регионалните здравни инспекции.

Компетентните органи ще си сътрудничат при прилагане на мерките за ограничаване и ликвидиране на зоонозите въз основа на сключено между министъра на земеделието, храните и горите и министъра на здравеопазването споразумение за взаимодействие.

При неодбохидомст те ще си сътрудничат с Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Министерството на околната среда и водите, с органите на местната власт и компетентните органи на държавите членки по прилагане на законодателството на Европейския съюз

Министърът на земеделието, храните и горите, по предложение на изпълнителния директор на БАБХ, следва да определи със заповед национални референтни лаборатории за диагностика на зоонозите и техните причинители.

В лабораториите ще се съхраняват щамове от изолираните причинители на зоонози за срок от 3 години от тяхното изолиране.

прасета, свинеПроектът на наредба е особено актуален днес не само заради вируса Ковид-19, за който се смята, че е предаден от животно на човек. Световните медии съобщиха днес, че е установен нов щам на грипа, който има потенциал да се превърне в пандемия. Той е идентифициран в Китай от учените. Вирусът е открит при прасета, но може да заразява и хора.

Изследователите са загрижени, че той може да мутира допълнително, така че да се разпространи лесно от човек на човек и да предизвика глобална епидемия.

Въпреки че това не е непосредствен проблем, според тях той има „всички отличителни белези“, че е силно адаптиран да заразява хората и се нуждае от внимателно наблюдение.

 

 

Leave a Comment