МЗХГ предлага: Срокът за доказване на минималните добиви от плодове и зеленчуци да се изтегли с месец по-рано

Проектът за изменение на Наредбата за схемите за директни плащания се обсъжда до 29 юли (включително)

тържището до ПървенецМинистерство на земеделието, храните и горите предлага срока за подаване на документи за реализация на продукцията по Схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2020 да се измести с месец по-рано. Това предвижда Проект за изменение на Наредба № 3 от 17.02.2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. Той е публикуван за обществено съгласуване на страницата на МЗХГ. Обсъждането на промените продължава до 29 юли.

Проектът предвижда документите за реализация по схемите да бъде в периода от 1 до 31 декември 2020 г., вместо от 1 до 31 януари на следващата година, както е разписано в Наредбата към момента. Съответно, представените документи за реализация на продукцията, трябва да са издадени в периода от 1 февруари до 31 декември 2020 г., вместо от 1 февруари на годината на кандидатстване до 31 януари на следващата календарна година.

Целта е проверките по представените документи да бъдат извършени един месец по-рано. Това ще доведе и до по-ранно плащане към бенефициентите, в период, когато то е необходимо за планиране и подготовка на мероприятията за новия сезон. По този начин ще се осигури по-ранна подкрепа за производители на плодове и зеленчуци.

Leave a Comment