Депутатите гласуваха на първо четене законови промени заради мярката „Ковид-19“

Народно събрание, НСНа първо четене бяха одобрени в пленарната зала на Народното събрание изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители. Промените осигуряват прилагането на извънредната мярка „Ковид-19“, с която ще бъдат подпомогнати стопаните на преживни животни, пчелни семейства, плодове, зеленчуци (вкл. оранжерийни), маслодайна роза и декоративни цветя – по подмярката Ковид-1, другите земеделски производители, както и стопани на свине и птици – по подмярка Ковид-2, и преработвателите – по подмярка Ковид-3.

Помощта е под формата на еднократно плащане, което ще се извършва в срок до 30 юни 2021 г. (От фонд „Земеделие“ обещаха плащането да стане бързо – през септември-октомври – б.р.)

Подкрепата е за бенефициенти, които са засегнати от пандемията. Максималният размер на помощта не трябва да надвишава 7 000 евро на земеделски стопанин и 50 000 евро за малко или средно предприятие.

Със законопроекта се регламентира възможност за прилагане на новата мярка чрез Интегрираната система за администриране и контрол и се създава правно основание за издаване на наредба за нейното прилагане

Мярката ще позволи от наличните финансови средства по програмата за развитие на селските райони да бъдат подпомогнати, както селските стопани, така и малките средни предприятия.
Министерството на земеделието, храните и горите ще изготви наредба в съкртени срокове, която ще определи редът и условията за прилагането на мярката.

Leave a Comment