Цените на хлебната и фуражна пшеница опасно и несправедливо се сближиха

Производители предлагат агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ да се намеси
Цената на ечемика дръпна с 16% над пазара година по-рано

жътва пшеницаЕчемикът е най-силно поскъпващото зърно сред житните и маслодайни култури. Спрямо година по-рано цената му е с 16% отгоре, като увеличението е от 263 на 305 лева за тон без ДДС, показват временните статистически пазарни данни на аграрното министерство. В края на юни 2019 г. ечемикът се е търгувал с близо 5% под цената на царевицата, докато тази година неговата средна изкупна цена е с 4 на сто над тази на царевицата.

Най-слабо повишение има при цената на хлебната пшеница – с 1,5 на сто. Според оперативния анализ зърното се изкупува към края на юни средно за 338 лв./тон, докато година по-рано сделките са ставали при 333 лева/тон.

В същото време фуражната пшеница се търгува на 320 лева, което е с 6,3% над миналогодишната цена.

Пазарът нелогично сближава цените на хлебната и фуражна пшеница, като разликата между тях е едва 18 лв./тон. В края на юни 2019 г. ценовото отстояние между двата типа пшеница е било 32 лева. Дори и тогава обаче производителите на хлебни сортове пшеница смятаха, че оценката не е справедлива, тъй като грижите и разходите им са по-големи, а реколтата е по-малка спрямо отглеждането на фуражни сортове. Именно пазарното поведение на купувачите на пшеница демотивира производителите на пшеници с добри хлебопекарни качества да продължат производството им, което не бива да се допуска. Някои от зърнопроизводителите предлагат държавата да се намеси чрез агенцията „Държавен резерв и военновременни запаси“ като обяви нормални и по-високи цени на хлебната пшеница, за да може както да повлияе на пазара, така и да запази високо качеството на българския хляб.

Повишение на годишна база с 9,7% е отчетено и при слънчогледа,чиято цена се е увеличила за година от 588 лв. на 645 лв./тон.

Leave a Comment