„Геосемселект“ показа суперранни домати с добив от над 8 т/дка

Водещата селекционерска къща създаде собствен сорт пъпеши и корнишони, представи и унгарски пипери при честването на 30 години активна дейност

Студенти, преподаватели, учени и производители на зеленчуци разгледаха демонстрационната оранжерия и зеленчуковата градина на открито на „Геосемселект“ – една от малкото селекционерски къщи в България, която продължава да работи по създаването на родни сортове. Вече има над 20 регистрирани сорта и още няколко в процедура за регистрация.

Фирмата отбеляза 30-годишнината си на 3 и 4 юли 2020 г. в Аграрния университет (АУ) в Пловдив, а младият управител Николай Георгиев бе поздравен от ректора проф. д-р Христина Янчева. Внук на видния селекционер проф. Христо Георгиев и възпитаник на АУ, Николай Георгиев показа в оранжерията заложените опити с домати, а на полето отсреща – сортове капия на унгарската Capsiko, както и селекция корнишони и пъпеши на „Геосемселект“.

Николай Георгиев

Николай Георгиев

Суперранни домати – в оранжерии и на открито

В учебната оранжерия върху 4 реда са засадени полудетерминантни сортове суперранни домати. Сред 30 засадени опитни хибриди, 3 ще продължат с изпитванията, тъй като са показали по-добри качества. „В тях си струва да се инвестира, тъй като те имат по-изравнени плодове като форма, размери и тегло. По цвят бихме казали, че са подобни на останалите наши сортове. Визуално са много по-мощни растения и с една идея са по-ранозрели“, поясни Николай Георгиев.

Младият селекционер, който все още не е създал собствен сорт, но е много запален по това бавно, но изключително увлекателно занимание, разказа, че суперранозрелите домати имат редица предимства. Те могат да се отглеждат както в оранжерии, така и на открито. Заради бързия цикъл на развитие от семка до домат – около 115 дни, хибридите почти не се нападат от болести и неприятели, а торенето е ограничено.

Суперранните домати на "Геосемселект"

Суперранните домати на „Геосемселект“

„Най-ранните домати се отглеждат с до 3-4 китки. Узряват 55 дни след засаждане на разсада, което според световни стандарти означава, че са суперранни. От първата беритба до последната минават 40 дни, а след това стопаните могат да засадят втора култура. Специално в тази оранжерия ще отгледаме нашите сортове краставици“, уточни Николай Георгиев.

По думите му, един суперран домат, създаден от „Геосемселект“, е със средно тегло 200 грама. Всяко растение прави средно по три домата на китка при три китки на растение. Така един корен произвежда 1,8 кг продукция. В Румъния засаждат доматите на 30 см разстояние и отглеждат 5000 домата на декар. В демонстрационната оранжерия в АУ те са през 40 см и са около 4500 растения на декар. Така сметката показва, че тези хибриди дават малко над 8 тона домати от декар.

„В България основният пазар за ранните полудетерминантни сортове е в Румъния. Те са си намерили дом там“, отбеляза управителят. В България се отглеждат основно индетерминантни сортове като Рила, Калина и други, които се намират почти навсякъде в страната. Това са стари сортове, поясни Георгиев. Нов е Ръгби, който е и в професионални оранжерии, и в дворовете. Доматите на „Геосемселект“ комбинират абсолютно всички хубави качества на един сорт – вкус, едрина, добив, устойчивост. Фирмата има и розов сорт с интересен външен вид, който се продава на по-добра цена.

Селекцията роди домат, устойчив на бронзовост

„Нашето най-голямо постижение досега е създаването на хибрид, устойчив на бронзовост“, с удоволствие представи новия сорт управителят. Той все още си търси име, а в „Геосемселект“ го наричат №16.

„Бронзовостта е вирусно заболевяне, което се пренася от трипс“, обясни Николай Георгиев. „Напоследък това е една от най-търсените устойчивости, защото зимите вече са по-меки и популацията на трипсовете оцелява в студения период. Затова нападенията са много по-големи в годината. Вече три години поред комбинираме хибриди, за да открием устойчив сорт. Анализите се правят в лаборатории в САЩ и три пъти досега сме получили положителен резултат за устойчивостта на №16 срещу бронзовост. Правим анализите в утвърдени лаборатории, защото искаме, когато пуснем сорта на пазара с характеристиката, че не боледува от бронзовост, да сме абсолютно сигурни, че не подвеждаме производителите.“ Догодина фирмата ще може да предложи ограничено количество семена от този сорт.

Нови цели

Успехът в създаването на сорт домати, устойчив на бронзовост, е обърнал погледа на селекционерите във фирмата към откриването на хибриди, които преодоляват и други критични фактори.

Например, новият фокус сега е към проблематичното окапване на цветовете в по-високите етажи на доматите, предизвикано от високите температури. Целта е да се създаде сорт, който при горещо време може да съхрани цветовете и да бъде продуктивен.

Други цели са създаването хибриди, устойчиви на нематода, на доматено-мозаечен вирус, на фузариум и вертицилиум., както и на гъбни болести.

Селекционната дейност обаче изисква търпение. „Ако човек има някаква представа и план как да създаде нов хибрид, ще му отнеме поне 7 години работа, за да стигне до резултата. Понеже при нас колелото вече се е завъртяло благодарение на дядо ми – проф. Георгиев, това ни даде тласък да действаме по-бързо. Затова създаваме сортове сравнително често. Понякога има и голяма доза късмет“, каза управителят. Той сподели, че селекцията е неговата страст и засега помага на по-опитните във фирмата.

Кои сортове са подходящи за био отглеждане?
Различни сортове домати, създадени от фирмата

Различни сортове домати, създадени от фирмата

„Геосемселект“ препоръчва ранните сортове за отглеждане по биологичен начин, защото се пръскат и подхранват много по-малко. Повечето от полудетерминантните и детерминантни сортове са подходящи за биологично отглеждане, а също и новият сорт с устойчивост на бронзовост, защото борбата с това заболяване е доста трудна.

„Рила“ се е доказал като сорт, който много често се отглежда без всякаква растителна защита. Той е много мощен. Няма генетично устойчивост срещу болести, но пък преодолява самостоятелно всякакви нападения. „Ръгби“ също се отглежда от биологични производители.

Тук сме правили едно предсеитбено торене с гранулирани торове, които постепенно изпускат хранителни вещества. През вегетацията сме ползвали само хортигроу чрез фертигация.

Унгарски капии, независими от бактериози
Унгарски капии

Унгарски капии

Пиперите на унгарската фирма Capsiko, които „Геосемселект“ показа, са седем сорта капии. Те освен че наподобяват българската легенда „Куртовска капия“, притежават  устойчивост на бронзовост и на бактериози. Честите превалявания през последния месец са показали предимството им пред контролите –  български сортове и един сръбски. Сравнението демонстрира, че в контролите, които нямат устойчивостта на унгарските сортове, се виждат много поразени листа, въпреки третирането с фунгициди. Именно неустойчивото време е показало колко е важно при трудни условия сортът да е толерантен на зарази.

Унгарските сортове са с едри плодове, вкючително камби. Вече ги има на пазара.

Корнишони и пъпеш
Пъпешът Маестро

Пъпешът Маестро

„Геосемселект“ показа и един сорт корнишон – „Венера“. Отглежда се на открито с ниска конструкция – мрежа. Подходящ е и за производство в оранжерии.

Пъпеш, наречен „Маестро“, вече втора година се доказва на пазара. Той е първият пъпеш, създаден от селекционерите на фирмата.

Leave a Comment