„Геосемселект“ представи първия роден домат устойчив на бронзовост

Различни нови хибриди на "Геосемселект" се изпитват в оранжерията на университета

Различни нови хибриди на „Геосемселект“ се изпитват в оранжерията на университета

Догодина първите семена ще са на пазара в ограничено количество

Селекционерската фирма „Геосемселект“ представи днес в демонстрационната оранжерия на Аграрния университет в Пловдив първия и току-що създаден български домат, който притежава устойчивост на вирусното заболяване бронзовост. С новия хибрид компанията отбелязва и 30-годишния си рожден ден. Неин създател е именитият селекционер проф. Христо Георгиев.

Управителят на "Геосемселект" Николай Георгиев

Управителят на „Геосемселект“ Николай Георгиев

„Бих казал, че това е нашето най-голямо постижение досега“, обясни внукът на проф. Георгиев – Николай Георгиев, който управлява фирмата. Самият той е възпитаник на Аграрния университет и взема активно участие в селекционната дейност. Поради младата си възраст все още не е автор на нов сорт.

„Досега нашата дейност не е била особено съсредоточена върху устойчивостта на растенията спрямо важни болести. Бронзовостта е вирусно заболяване, което се пренася от трипс. Напоследък заради меките зимите популацията им оцелява и разпространението на болестта се увеличава. Три години комбинираме хибриди, за да открием устойчив сорт. Извършваме анализи за устойчивостта на бронзовост в лаборатории в САЩ, които доказват това силно качество на сорта. Искаме, когато пуснем семената на пазара с характеристиката, че не боледува от бронзовост, да сме абсолютно сигурни, че не подвеждаме производителите. Вече сме спокойни, че целта е постигната и е създаден първия български сорт с устойчивост срещу бронзовост“, разказа Николай Георгиев.

Новият хибрид все още няма име, а само номер. В „Геосемселект“ го наричат №16, засега. Догодина „Геосемселект“ ще може да предложи в ограничено количество първите семена от този сорт.

№16 е долу вдясно

№16 е долу вдясно

 

Leave a Comment