С над 15 млн. лв. бюджет мярка 16.4 за местни пазари и къси доставки е на прага

фермерски пазар ПловдивДо седмица ще стартира приемът по подмярка 16.4 “Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“ от ПРСР 2014-2020 г. Тя е насочена към късите вериги за доставка и местните пазари.  Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на официалното откриване на първия фермерски пазар в град Враца. По думите й, подмярката ще стимулира икономически обоснованото развитие на къси вериги на доставки, местните пазари и местните хранителни вериги.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по подмярката е в размер на 15 646 400 лв. Максималният размер на помощта за един проект 391 160 лева и той представлява 50% от стойността на направените разходи.

Минималната помощ е 15 000 лв.

Прочети още: Подмярка 16.4 за къси вериги и местни пазари на старта: 3-годишно финансиране до 391 хил. лв.

Д-р Василева обясни, че в „къса верига на доставки“ участват ограничен брой икономически оператори, поели ангажимент да си сътрудничат.  Те трябва да са посветени на местното икономическо развитие и близките териториални и социални отношения между производители, преработвателни и потребители. „Като „Местни пазари“ се определят пазарите, които са в радиус от 75 км от стопанството на произход на продукта. В този радиус трябва да се осъществяват както преработката на продукта, така и продажбата му на крайния потребител“, уточни заместник-министър Василева. Тя подчерта, че подобни инициативи като днешната във Враца, е възможност местните земеделски производители да покажат своята продукция. По този начин потребителите да имат директна връзка с тях.

Leave a Comment