Удължават епидемиологичната обстановка до края на юли

Препоръчва се на областните щабове за ограничат масовите мероприятия
У нас тече изпитване на противопаразитното лекарство Ивермектин срещу Ковид-19
Кирил Ананиев

Кирил Ананиев

Епидемиологичната обстановка в страната, въведена до 15 юли, ще се удължи до края на месец юли, съобщи здравният министър Кирил Ананиев на извънредна пресконференция. Това е решено след заседание на Националния оперативен щаб и правителството.

Министър Анание заяви, че ще препоръча на областните оперативни щабове да забранят провеждането на масови мероприятия на регионално ниво.

Кирил Ананиев информира, че са установени 15 болни от футболния тим „Черно море“. Първоначално положителни на тестовете са били петима футболисти, треньорът и масажистът. Впоследствие още 8 футболисти са установени като заразени.

В „Царско село“ също има 4-ма заразени, уточни Ананиев. Той заяви, че е възможно скоро да се забрани участието на публика при футболните срещи.

През май в България е стартирало клиничното изпитване на съобщеното от Австралия като лекарство и срещу Ковид-19 „Ивермектин“. Лечение е проведено при 30 пациента, а в края на юли ще бъдат обобщени първичните наблюдения за действието му. Лекарството е познато като противопаразитно и се използва от много години. Най-важното при експериментирането с него е да се установи подходящата доза, в която трябва да се приема.

Освен България, подобни изпитвания на Ивермектин се правят и в Испания, Бразилия и САЩ.

Проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че до момента в страната има 5740 носители на коронавируса, от които 1915 са излекувани. Той посочи, че ако има разминаване в резултатите от PCR тестовете, направени в различни лаборатории, за верен се приема положителният резултат.

Leave a Comment