Маестро Енио Мориконе вече композира на небето

Енио МориконеЕнио Мориконе, италианският композитор, чиито кредити включват „спагетите“ вестерни, които направиха Клинт Истууд звезда, е починал в Рим на възраст 91 години. (Чуй най-доброто от композитора тук)

Според италианската информационна агенция Ansa, той е починал в болница, след като е счупил бедрената кост при падане преди няколко дни.

Композиторът също пише музика за „Имало едно време в Америка“, „Недосегаемите“ и „Кино Парадисо“.

След като получи почетен Оскар през 2007 г., той продължи да спечели един през 2016 г. за филма „Омразната осмица“ на Куентин Тарантино.

Мориконе, който беше известен просто като „Маестро“ в родния си град Рим, създаде музиката на над 500 филма за седем десетилетия.

И все пак той остава най-известен с призрачните мелодии, които е написа за трилогията на Серджо Леоне от 60-те години на миналия век, направени с малко познатия тогава Истууд.

„Да шепа долара“, „За няколко долара повече“ и „Добрият, лошият и злият“ са съсредоточени около мълчаливата пушка на Истууд.

Леоне нарече приноса на композитора „незаменим“ и го накара да напише партитурата преди да снимките, за да може да проектира кинематографията около музиката на Мориконе.

Преди победата си за „Омразната осмица“ на Тарантино, Мориконе получи номинации за Оскар за „Дни на небето“, „Мисията“, „Недосегаемите“, „Бъгси“ и „Малена“.

Смъртта му бе отбелязана от италианския министър на здравеопазването Роберто Сперанца, който туитира : „Адио маестро, и благодаря за емоциите, които ни дадохте“.

Изказвайки се в Би Ти Ви в понеделник, композиторът Ханс Цимер каза, че Мориконе е „единствен по рода си“ и „икона“.

„Музиката му винаги беше изключителна и правена с голяма емоционална сила и голяма интелектуална мисъл“, продължи той.

Според режисьора Едгар Райт , Мориконе „може да превърне среден филм в задължително гледане, добър филм в изкуство и страхотен филм в легенда“.

Авторката Джоан Харис също отдаде почит , спомняйки си за среща с него в Baftas, когато всичко, което тя успя да изрече, е „Sono una fan“ („Аз съм фен“).

 

Leave a Comment