Африканската чума по свинете е на 10 км от Германия

Вирусното заболяване тихомълком продължава да завзема нови територии, разположено на задната седалка на Ковид-19

глиган, дива свиняВинаги има нови огнища на африканска чума по свинете (АЧС) в Европа. През първата половина на тази година са регистрирани над 7000 нови случая на домашни и диви свине, съобщава германското издание Topagrar, отбелязвайки, че вирусът на АЧС е на задната седалка на Ковид-19.

Унгария и Полша са особено силно засегнати. Наскоро полското министерство на земеделието съобщи за огнище край Далков в провинция Долна Силезия при домашни свине на около 100 километра от германската граница. Но нарастването на случаите на заболяване в Румъния и България също предизвиква голямо безпокойство. Големият брой случаи на АЧС сред дива свиня е особено тревожен.

Последните данни на БАБХ за случаи на африканска чума по дивите свине в България са от 7 юли 2020 г. В горски и ловни стопанства в Тетевен, Граматиково, Гурково и в област Габрово – Смирненски и Велевци, е установена доказана от референтната лаборатория зараза.

Но вирусът се разпространява и извън Европа. Тази година Азия е многократно засегната, като в началото на април в Китай се появяват нови случаи по домашни свине. Освен това АЧС продължава да се разпространява в Африка.

С оглед на увеличаващото се географско разпространение на АЧС, Институт Фридрих Льофлер в Германия оценява риска от въвеждане на епидемия от животни чрез пренасяне и изхвърляне на замърсен материал като хранителни отпадъци. Най-краткото разстояние от потвърден случай в Полша до германската държавна граница в момента е на около 10 километра. Следователно предохранителните мерки и информация за защита от разпространение на ASP стават все по-важни, пише немското издание.

Leave a Comment