Д. Танева: Ще увеличим с национални 25% бюджета по мярка „Ковид-19“ и с 15 млн. лв. кредитите за сеитба

Ако можехме да ползваме средства по европейската мярка за управление на риска, зърнопроизводителите и другите губещи фермери щяха да бъдат компенсирани по-добре за претърпените загуби
Пшеницата в област Добрич е със 71% по-малко, нациналният добив ще падне с 25 на сто

Десислава ТаневаБългария ще съфинансира с 25% мярката „Ковид-19“, с която ще се подпомогнат всички сектори от селското стопанство плюс преработвателите на първична аграрна продукция. Това обяви тази сутрин пред БНТ земеделският министър Десислава Танева. Както е известно, бюджетът по мярката „Ковид-19“ е с европейски средства и представлява 2% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони. Знае се, че размерът й е малко над 100 млн. лв., така че с добавяне на допълнителни държавни средства, бюджетът на извънредната мярка, предложена от България и приета от институциите в ЕС, ще се увеличи.

Земеделското министерство е готово с наредбата за прилагане на мярката „Ковид-19“ и нейният проект ще бъде публикуван съвсем скоро за обществено обсъждане. Извънредното подпомагане ще бъде получено преди средата на октомври. За да се случи това, страната очаква мярка „Ковид-19“ да бъде нотифицирана от Европейската комисия. Помощите по нея ще се раздадат по възможно най-опростена процедура – с подаване на заявление. По тази извънредна помощ земеделските стопани могат да получат до 7000 евро, а преработвателите до 50 000 евро.

Отделно от това министърът припомни и за друго подпомагане по линия на директните плащания, което ще е в размер на 70 млн. лв. и което идва в аванс от бюджета за 2021 г.

Десислава Танева не смята, че пандемията ще повиши цените на селскостопанските продукти, с някои изключения. Например вече се знае, че 35% от кайсиите са измръзнали на 100 процента и това е отразено от пазара.

Интензитетът на градушките е по-нисък тази година в сравнение с миналата. До момента те са унищожили напълно продукцията върху 80 декара.

Земеделският министър се спря по-обстойно на реколтата от пшеница, като заяви, че през 2020 г. имаме най-трудната жътва от дълги години насам. Заради сушата добивите в област Добрич, където е житницата на страната, са със 71% по-ниски. В цяла Източна България и в Добруджа реколтата е с 43 до 53% по-малко. Средното намаление на националния добив се очаква да е с 25 на сто надолу.

Въпреки кризата България ще остане нетен износител, каза Десислава Танева. Министърът припомни, че националното потребление на пшеница е около 1,6 млн. тона, а в тази по-нискодобивна година очакванията на бранша са страната да разполага с 4,5 до 4,9 млн. тона. Няма вероятност цената на хляба да се повиши, защото в глобален мащаб производството на пшеница е над световното потребление. Прогнозите за ЕС са, че през 2020 г. ще изнесе около 25 млн. това пшеница.

Земеделският министър съобщи, че в скоро време УС на ДФ „Земеделие“ ще вземе решение за по-голямо кредитиране на предстоящата сеитба на есенните култури, като осигури допълнителни 15 млн. лв. за закупуване на семена и торове. Така зърнопроизводителите ще могат да заемат по 20 лв./дка за сеитбата.

По повод пораженията от суша в зърнопроизводството, Десислава Танева припомни за доброволния взаимоспомагателен фонд, идеята за който бе представена преди 4-5 месеца. Тя посочи, че зърнопроизводителите са били против него. В същото време обаче заради липсата на съучастие в него от страна на фермерите, България не може да се възползва от мярката за управление на риска и така губи европейски средства. Ако фондът функционираше, компенсациите за претърпените загуби от неблагоприятния климат щяха да са по-високи, коментира министърът. Танева добави, че в следващия програмен период бюджетът по мярката за управление на риска ще е още по-висок.

Относно постановлението, което задължи търговските вериги да изкупуват повече регионална продукция, аграрният министър изрази разочарование. Комуникацията с веригите е трудна, но продължаваме с усилията, каза тя. „Това бяха операторите, който най-много можеха да помогнат да има напредък, но той е минимален“, заяви Десислава Танева.

Leave a Comment