Един малък фермер на един малък пазар

Иван Гунчев работи и като строителен инженер, и като земеделец, и като управител на пазара „Натурално“ДЗЗД

От 2019 г. Пловдив има един сравнително малък фермерски пазар, наречен „Натурално – фермерски пазар“. Уж е на пъпа на града – в къса пресечка на главната улица, но пък е лесен да го пропуснеш. Всеки петък следобед десетина, а понякога и повече автентични фермери представят разнообразната си продукция – чиста и вкусна, току-що набрана, консервирана или произведена от мляко и месо. Понякога разговарят дълго с клиентите си, предлагат дегустации, дават рецепти. Ако човек иска да попадне в интересна и любезна компания, може да се насочи към пазара – точно зад ъгъла на Градската художествена галерия.

Управител на пазара „Натурално“ – дружество, регистрирано по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД), е Иван Гунчев. Той е един от стотиците малки фермери, които през деня имат едно работно място, а в часовете за почивка и през уикендите се занимават със стопанствата си. Неговото е в двора на родната му къща в с. Ново село.

Иван Гунчев

Иван Гунчев

Дворът е 2 декара и в него Гунчев отглежда всички зеленчуци, за които се сетите. Една от някогашните оранжерии е превърнал в птицеферма, където ако не щастливи, то поне свободни, снасят яйца около 100 кокошки от породата Бял легхорн.

Управителят на пазара е строителен инженер и като такъв работи в предприятието за хартия „Монди“ в град Стамболийски. Живее със семейството си в Пловдив и затова ежедневно пътува по маршрута Пловдив-Стамболийски-Ново село-Пловдив.

Бай Георги участва с месни продукти от телешко и говеждо месо

Бай Георги участва с месни продукти от телешко и говеждо месо

Разказва, че от дете е свикнал със земеделския труд, тъй като родители му са отглеждали оранжерийни зеленчуци. През 2013 година Иван Гунчев взел решение да възобнови семейното градинарство в тревясалия двор. И така се започнало. Той не използва моторизирана техника, нито капково напояване. Отглежда зеленчуците така, както някога родителите му са го правили. Не употребява химическа растителна защита и малкото му стопанство е сертифицирано като биологично през 2018 г. Той го нарича натурално. Не получава субсидии по мярка 11 за биологично производство. Казва, че не иска европейски пари.

Натурален е и шипковият мармалад, който прави по стари рецепти отпреди стотина години. Има договор с горското стопанство, откъдето бере шипките. Купува био ябълки, за да приготви натурален сок. Суши и плодове.

За да може да е изряден спрямо изискванията на агенцията по храните, е изградил малък цех за преработка на плодовете. За целта е съборил стара постройка в двора и, използвайки основите й, е вдигнал цеха с няколко помещения – според правилата на БАБХ.

Иван Гунчев разказва, че е сред първите участници в пловдивските фермерски пазари, които се приютяваха къде ли не през годините. Фермерският пазар е единственият шанс на малките земеделци, които трябва някъде да предложат това, което са произвели по най-трудния начин. Те не могат да продават на магазини, камо ли на вериги, поради минималното количество стока. Не искат търговците да ги мамят, като им изкупуват продукцията на 30% от реалната цена. Единственият изход е пазарът.

Първият фермерски пазар в Пловдив тръгна през 2013 г. близо до Гребния канал. Като си сменяше често адреса – от фитнес центъра на Тотал спорт, през партера на мол „Пловдив“ и после в подножието на Бунарджика, най-накрая неколцина производители успяха да склонят община Пловдив да им отстъпи за пазар няколко метра от ул. „Станислав Доспевски“ в петък от 16 до 20 часа.

На фермерския пазар малко преди приключване на работния ден

На фермерския пазар малко преди приключване на работния ден

„Миналата година беше добре – посещаваха ни много пловдивчани, туристи, чужденци. Затова поискахме и ни разрешиха пазарът да се провежда и в събота. Сега обаче търговията е слаба“, констатира управителят. (По време на извънредното положение фермерският пазар в Пловдив не се провеждаше – б.р.) „Не виждам надежда в българския потребител“, продължи той. „Наблюдавах и колегите в София – когато има презентация, дегустация, хората се спират да похапнат и очите им да видят някой как приготвя храната. Но ако трябва да си купят нещо – много е трудно.“

Наскоро от „Натурално“ поискали от общината челото на пазарчето да е на главната улица, но им отказали.

„Миналата година останах очарован от фермерския пазар в Ротердам в Холандия. Първо, оригинална конструкция като архитектура, покрит пазар, наистина фермерски. На него се предлагаше всичко – от подправки до меса. Беше постоянен ежедневен пазар. В Амстердам посетих такъв пазар, във Франция съм виждал. Но при нас всичко става много бавно и трудно“, коментира той.

На въпроса дали е повече земеделец или конструктор, Иван Гунчев отговаря: „И двете. От малък си мислех, че ще се занимавам със строителство. Затова съм отделил 9 години за учение. От 1997 г. досега работя това. Участвал съм в големи проекти от промишленото строителство и в изграждането на три мола. През 2010 г. създадохме Лидл в Бургас, после в Стара Загора и в Пловдив. Но и земеделието обичам.“

„Не, не съм ходил на почивка не помня откога, но и по принцип не обичам да лежа и нищо да не правя“, призна инженерът фермер.

За подмярка 16.4

Тази седмица фонд „Земеделие“ обяви прием на проекти по подмярка 16.4, с която ще се финансират къси вериги за доставки и местни фермерски пазари. Иван Гунчев има идеи, които е обсъдил с колегите си. Например със средствата от подмярка 16.4 „Натурално“ да закупи специален камион, който да се оборудва като пътуващ магазин с първични и преработени селскостопански стоки. Той може да се натовари със стоките на десетина производители, да пътува към близките градове Асеновград, Хисаря, Карлово, Чирпан, където да предлага фермерските храни. Също така производителите от пловдивския пазар биха могли да използват подпомагането за закупуване на хладилни витрини и друго оборудване.

„Поръчах на консултантска фирма от София да помисли какъв проект може да разработи, така че да е подходящ за нашето дружество“, обясни Иван Гунчев.

В интерес на истината обаче някои от фермерите на пазара въобще не вярват, че тази мярка ще им е „по мярка“. Едно, защото тепърва ще се разработва проект при вече отворена мярка. Второ, защото съфинансирането е 50%. Тоест, при максимален размер на подпомагане от 586 740 лв. за целия период на изпълнение на проекта, членовете на „Натурално“ДЗЗД трябва да осигурят също толкова средства като съфинансиране.

Някои от фермерите в дружеството никога досега не са получавали субсидии – нито по обвързано подпомагане, нито по СЕПП или чрез други директни плащания, нито пък сега ще видят някаква подкрепа от новата извънредна мярка „Ковид-19“. Но пък всички са регистрирани като земеделски производители по Наредба 3 от 1999 г.

Впрочем, производителите от пазара в Пловдив, наистина нямат големи шансове за финансиране по мярка 16.4, защото не отговарят на някои от важните критерии при оценяване на проектите. Например, най-много точки – 40, се дават, ако са одобрени за подпомагане по мерките, включени в Тематичната подпрограма за развитие на малки земеделски стопанства. Или пък ако са регистрирани като групи или организации на производители – а те не са. Или ако 75% от участниците в местния пазар или в късата верига на доставка имат стопанства със стандартен производствен обем от 2000 до 7999 евро.

„Ако човек вникне повече в самата мярка, в указанията, вижда, че подкрепата е насочена към новосформирани обединения“, казва накрая Иван Гунчев. Но добавя оптимистично: „Имаме доста идеи, ще си ги пишем в проекта, дано да спечелим.“

 

 

Leave a Comment