ЕС все още се чуди да разреши ли редактирането на гени за борба с вредителите

През 2018 г. Европейският съд етикетира намесата в гените като ГМО технология, но днес борбата срещу вредителите разчита именно на нея

ГМО сояДокато ЕС умува за нови иновативни техники за защита на реколтите от неприятели и болести, от другата страна на Ламанша Великобритания се готви да отвори вратата към генетично редактиране на стопанските растения, пише Euractiv.

Попитана за потенциала за редактиране на гени в стратегията F2F (Farm to Fork, наречена у нас „От фермата до трапезата“ – б.р.), еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес заяви, че блокът трябва да разработи иновативни начини за справяне със зависимостта си от пестицидите.

„Иновативните технологии обаче винаги трябва да са безопасни за потребителите и околната среда и да носят ясна добавена стойност за обществото като цяло“, добави тя.

Дебатът за биотехнологиите и иновациите отдавна е в центъра на вниманието в Европа.

Проблемът се разгорещи след 2018 г., когато Европейският съд постанови, че организмите, получени чрез редактиране на ген, са ГМО и по принцип трябва да попадат в обхвата на директивата за ГМО.

Природозащитниците приветстваха решението на Съда, докато промишлеността и земеделските производители изразиха своето разочарование, предупреждавайки за тежки икономически и екологични последици.

Тогава Съветът поиска от ЕК да извърши проучване на нови геномни техники. Крайният срок за представянето му е 2021 г.

Докато дебатът по темата в ЕС се разширява, Обединеното кралство се радва на едно от предимствата след Brexit – свободата да ускори вземането на решения, адаптирани към науката.

Дебатът в Обединеното кралство относно използването на технологията за редактиране на ген започна с въвеждането на изменение в законопроекта за селското стопанство на Обединеното кралство, което ще предложи на британските учени и фермери достъп до нови технологии за редактиране на ген.

Законопроектът в момента се обсъжда в Камарата на лордовете.

Въпросното изменение беше внесено, след като Партийната парламентарна група по наука и технологии в селското стопанство написа до Джордж Юстис, държавния секретар по въпросите на околната среда, храните и селските райони, миналия месец призовавайки правителството да разреши и стимулира генетичната иновация след Brexit.

По време на четенето на законопроекта в четвъртък (9 юли) редица лордове предложиха своята подкрепа за технологията.

Срещу тях обаче са три от най-големите групи за борба с ГМ кампании – GM Freeze, Beyond GM и GMWatc. Те призовават обществеността да пише до законодателите, за да ги помоли да отхвърлят поправката, заявявайки, че резултатът от промените може да бъде разрушителен и опасен.

Leave a Comment