Жена-робот с 600 мимики започна да обслужва на гише граждани на Перм

Хуманоиден робот, създаден да изглежда и действа като жена чиновник, започна да предоставя услуги на обществеността в правителствена служба в Сибир, съобщи Ройтерс.
Снимка на Ройтерс

Снимка на Ройтерс

Хуманоидът с дълга руса коса и кафяви очи обслужва клиенти в Перм, град на 1100 км източно от Москва.

Засега помага само при издаването на сертификати, които да свидетелстват, че хората имат чисто криминално досие и няма данни за употреба на наркотици – документи, необходими в Русия за извършване на различни правни сделки.

Роботът е проектиран да прилича на средностатистическа рускиня, съобщи компанията, която стои зад проекта Promobot. Лицевите му черти бяха генерирани от изкуствен интелект, основан на анализа на външния вид на няколко хиляди рускини.

Роботът, който носи униформата на деловодството от бяла риза и кафява жилетка, може да пресъздаде повече от 600 човешки изражения на лицето, като движи очите, веждите и устните си и други механични мускули, покрити с изкуствена кожа, съобщи Promobot.

Роботът може да задава и отговаря на общи въпроси и е свързан със скенер и принтер. Той също така има достъп до база данни с документи и напълно замества служителя на деловодството, каза шефът на службата по вписванията Леонид Громов.

Leave a Comment