Южноафриканската република плува във вино, което не може да продаде

На вековно лозе, в подножието на планината Дракенщайн на Южна Африка, най-големият износител на вино в страната Distell се бори с проблема на изобилието, съобщава Ройтерс.

Снимка на Ройтерст от цеха за бутилиране на Distell

Снимка на Ройтерст от цеха за етикетиране на Distell

Бутилки с вино чакат етикетиране на производствена линия във виноимперията в Недербург в Паарл, Южна Африка.

Престижни вина, като например Недербург, се бутилират в лозето в Паарл, точно извън Кейптаун, и се доставят на местно ниво и по целия свят.

Но корабоплаването не може да влезе в ритъм с комбинираното въздействие на изобилна реколта и принудителния й арест в зрели френски дъбови бъчви и метални вани в именията за вино.

Южна Африка, един от производители на вино в световния Топ 10, разполага с около 240 милиона литра запаси, обясняват ръководители на компанията Distell, която сама има 40 милиона литра.

„Това е огромен проблем … може да отнеме най-малко две години, за да се реши“, заявява изпълнителният директор на Distell Ричард Ръстън.

Той смята, че въздействието върху цените в бранша може да бъде тежко, още повече, че  компанията е загубила част от своите контрагенти за продажби на вино в чужбина, тъй като износът е спрян.

Република Южна Африка също забрани продажбите на алкохол в страната като част от ограниченията за блокиране, започнати през март. В началото на юни тя позволи продажби през ограничени часове за търговия, но президентът Сирил Рамафоса отмени това от 13 юли, след като новите инфекции нараснаха.

Индустриалният орган Vinpro заяви, че около девет милиарда ранд ($ 177,54 милиона) в продажбите са загубени през първите девет седмици на ограниченията. Износът се възобнови, но има пристанище в пристанището на Кейптаун, пише той.

Ръстън казва, че Дистел се надява онлайн продажбите да помогнат и също така е започнало производството на средства за дезинфекция на алкохолна основа.

„Когато започне свръх предлагане, тогава е шах от първия ден“, казва главният винопроизводител на Distell Найл Гроневалд.

Той признава, че се сблъсква с най-безпрецедентната ситуация в своите две десетилетия опит и може би след основаването на имението в Недербург през 1791г.

Leave a Comment