Бунт: Ново село изсипва 10 тона домати на пътя

производители на домати протестират

Производителите от Петрич и Сандански изсипаха домати на пътя в края на миналата седмица

Днес по обед зеленчукопроизводители от Ново село край Пловдив ще блокират пътя Пловдив-Пещера заради ниските изкупни цени на доматите. Жителите на селото, 80% от които се изхранват със земеделска дейност, смятат да стоварят на шосето 10 тона домати, съобщи бТВ.

Причина за протеста им е, че тези дни доматите, първо качество, паднаха до 20 стотинки за килограм. Зеленчукопроизводителите казват, че при тази цена, те не могат да си платят разходите за отглеждането им.

В събота в репортаж на АгроПловдив от тържището край Първенец съобщихме, че цените на доматите са паднали дори до 10 стотинки за килограм. Търговците обясниха срива с узряването на полските домати и обилната продукция от оранжерийна продукция. Те гарантираха, че на борсата няма и един вносен домат.

Във връзка със зачестилите протести на земеделски производители от днес Българската агенция по безопасност на храните ще започне проверки за качеството на стоката в търговските обекти.

В края на миналата седмица имаше протести в района на Петрич и Сандански, където производителите блокираха пътя и изсипаха домати пак заради ниските цени. Вчера фермери от Любимец също се бунтуваха заради драстичното поевтиняване на дините, които са се срутили до 10 стотинки за килограм.

По-късно – репортаж от протеста

Още по темата: Чудо: По 10 стотинки домати на борсата

Leave a Comment