Към 100 хил. норки в Испания болни от Ковид-19 ще бъдат унищожени

норкиПочти 100 000 норки във ферма в североизточна Испания трябва да бъдат унищожени, след като много от тях са тествани положително за Ковид-19. Заразата в провинция Арагон бе открита, след като съпругата на служител от фермата се зарази с вируса през май, съобщава Би Би Си.

Съпругът й и още шестима работници във фермата също са положителни за болестта.

Норките, отглеждани заради ценената им козина, бяха изолирани и наблюдавани внимателно, след като работниците се заразиха.

Но когато на 13 юли тестовете показаха, че 87% от животните са заразени, здравните власти наредиха всичките 92 700 във фермата да бъдат унищожени.

Властите заявиха, че ще бъде предоставена финансова компенсацина на компанията, която управлява фермата, базирана в село на 200 км (125 мили) източно от Мадрид.

Наред с Мадрид и Каталуния, Арагон е една от горещите точки на коронавирус в Испания, където са регистрирани повече от 250 000 инфекции и 28 000 смъртни случая от началото на пандемията.

Хоакин Олона, министърът на земеделието на Арагон, каза пред репортери в четвъртък, че решението за унищожаването на норките е взето, „за да се избегне рискът от предаване на хора“.

Той подчерта, че не е ясно дали „предаването е станало от животни към хора и обратно“.

Но една от възможностите, каза той, е, че заразен работник в земеделското стопанство несъзнателно предава болестта на животните. Друга необоснована теория беше, че животните предават болестта на работниците, каза той.

Какво знаем за предаването от животно на човек?

Проучванията показват, че вирусът е заразен сред определени животни, включително котки и кучета.

По-малко се знае за възможността за предаване от животно на човек, но изследователите изучават риска.

Има и други случаи на работници, които са тествани положително за коронавирус във ферми за норки в Дания и Холандия. Двете държави са основни производители на козината на животното.

В Холандия през последните месеци бяха заклани десетки хиляди норка, след като бяха открити огнища във ферми в цялата страна.

Този ход дойде, след като нидерландското правителство заяви, че е открило два случая на  на заразяване на животните през май.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че инфекциите могат да бъдат „първите известни случаи на предаване от животни на човек“, тъй като коронавирусната пандемия започна в Китай.

Leave a Comment