Любомир Дацов: Ако ще продължим със старите схеми в земеделието, имаме проблем

Начинът, по който се управляват парите, е неуспешен, счита бившият финансов министър
Според него резултатът от сделката в Брюксел е провал, тъй като не поставя условията за върховенство на закона и ефективност в харченето
Любомир Дацов Снимка на dir.bg

Любомир Дацов
Снимка на dir.bg

„Много хора се опитват да кажат, че разделянето на българите на бедни и богати е в резултат на данъчната система. Обаче субсидиите в селското стопанство са направили много повече за разделението бедни/богати отколкото данъчната система“, каза днес финансистът Любомир Дацов, поканен в БНР да коментира постигнатото споразумение на европейските лидери за разпределянето на многогодишната финансова рамка (МФР) и пакета „Следващо поколение ЕС“ (кредита от 750 млрд. евро – б.р.).

Любомир Дацов смята, че дългите преговори в Брюксел са провал, тъй като поне към момента изглежда, че са пренебрегнати основните принципи за разпределението на средствата – върховенство на закона и ефективно управление на евросредствата. Резултатът е, че сделката в Брюксел е приключила с увеличаване на парите за земеделие и кохезия.

Затова видяхме след края на преговорите по лицата на някои лидери на държави, в които законността е под съмнение, широки усмивки на задоволство, каза Дацов като даде пример с държавните ръководители на Чехия и Полша.

Той обясни, че първоначално се е предлагало от 750-те милиарда евро 200 млрд. да са грантове, а 250 млрд. евро – изгодни кредити. Но в крайна сметка лидерите са разпределили средствата почти по равно – 390 млрд. ще са безвъзмездни, 360 млрд. за заеми. Намерението на председателя Урсула фон дер Лайен да има повече средства за здравеопазване, изследвания и спасяването на структурно важни европейски компании, не е изпълнено, „за да бъдат увеличени парите за земеделие“, уточни Любомир Дацов.

„Ако ще продължаваме със старите схеми, земеделието нито ще бъде стимулирано ефективно, нито ще се промени нещо в общоевропейското селско стопанство“, каза той. „Проблемът е много значим. Текущият модел показа сериозен недостатък. Той води до това, че се действа за обезлюдяването на населените места и промяната в съотношенията град – село. Тези помощи за ПРСР и за фермерите вместо да стимулират устойчивото развитие на селското стопанство, стимулират, аз го наричам, „американското земеделие“ – земеделие с машини и малко работна ръка, базирано на четири основни продукти. Какъв да бъде поминъкът в селото тогава“, попита Дацов.

Преди това бившият финансов министър каза, че скоростта ни на догонване на ЕС е два пъти по-ниска в последните близо 15 години в сравнение с периода преди да станем член на ЕС. Това показва, че има какво да се желае в ефективността на управление на европейските средства.

 

 

Leave a Comment