През следващите 7 години бг земеделието ще има достъп до над 7 млрд.евро

219 евро на хектар ще се плаща до 2027 година

България ще има достъп до над 7 млрд. евро в рамките на Общата селскостопанска политика. От тях над 5 млрд. евро са за преки плащания за земеделските производители и над 2 млрд. евро за развитие на селските райони. Това съобщи във Фейсбук страницата си министърът на земеделието Десислава Танева.

Бг земеделието ще се финансира от ЕС през следващите седем години

Бг земеделието ще се финансира от ЕС през следващите седем години

На последния Европейски съвет беше постигнато съгласие по Многогодишната финансова рамка на ЕС 2021-2027 г. и за Пакета за възстановяване от кризата, наречен „Следващо поколение ЕС“. За страната ни е договорено запазване на нивото на европейско финансиране за ОСП.

Предстои публикуването на окончателните данни

Споразумението постигнато от държавните глави на Европейския съвет е по цени 2018 г. Експерти от министерство на земеделието, храните и горите направиха предварителни прогнозни изчисления по текущи цени на разпределението на средствата за Общата селскостопанска политика от общия бюджет на ЕС за България.

Изчисленията предстои да бъдат финализирани след окончателно получаване от Европейския съвет на разбивките за отделните държави-членки. МЗХГ ще публикува окончателните данни след получаване на официална подробна информация за средствата за ОСП за България от Европейския съвет, уточнява министърът.

Съгласно приетите заключения на Европейския съвет за директни плащания и пазарни мерки са предвидени повече от 258 млрд. евро.

Очакваме предвиденият финансов ресурс да позволи повишаване на средствата за директни плащания за България прогнозно с около 5%, в сравнение с текущия финансов период и от 5,3 млрд. евро да станат 5,6 млрд. евро, казва Десислава Танева.

По цени за 2018 г. средствата за директни плащания за България са в размер на 5,06 млрд. евро като за сравнение за периода 2014-2020г. сумата е в размер на 4,7 млрд. евро, което представлява увеличение от 305 485 млн. евро.

Продължава процесът на постепенно сближаване на директните плащанията между държавите членки чрез запазване на приложимия до момента механизъм, който стои в основата на увеличаването на пакета за директни плащания на България. Прогнозно осредненото плащане на хектар следва до 2027 г. да достигне 219 евро/ха.

Очакват се 10% повече средства за ПРСР

За ПРСР са предвидени повече от 85 млрд. евро на ниво ЕС. Очаква се предвиденият финансов ресурс да позволи повишаване на средствата за развитие на селските райони за България с 250 млн. евро от ЕЗФРСР, или 10% повече в сравнение с първоначалното предложение на ЕК от 2018 г.

С увеличението спрямо 2018 г. средствата за ЕЗФРСР от 1.97 млрд. евро стават 2.2 млрд. евро по текущи цени. По този начин ще се осигури относително запазване на средства, които ще са на разположение на земеделските производители.

Бенефициентите ще имат достъп до същото ниво на финансиране по мерките за развитие на селските райони предвид демаркацията с Оперативна програма Региони в растеж, предвид че населени места над 15 хил. жители ще са в обхвата на същата, пише Agrozona.bg.

Представената информация е базирана на предварителни изчисления на разпределението на средствата за Общата селскостопанска политика от общия бюджет на ЕС за България.

Изчисленията предстои да бъдат финализирани след окончателно получаване на разбивките за отделните държави-членки от Европейския съвет.Пакетът за Многогодишна финансова рамка предстои да бъде представен за съгласуване с Европейския парламент.

Leave a Comment