Земеделците в Индия увеличиха сеитбите в сезона на мусоните

Заетите със селскостопански култури площи са почти 80 млн. ха и са с над 18 на сто повече спрямо 2019 г.

индийски фермерИндийските фермери досега са засяли 79,9 милиона хектара с летни култури, според Министерството на земеделието и благосъстоянието на земеделците. Площта е с 18,3% повече спрямо миналата година, тъй като сигурните мусонни дъждове обезпечават сеитбата при водещия световен производител на селскостопански стоки, съобщи Ройтерс.

По принцип фермерите започват да засяват ориз, царевица, памук, соя, захарна тръстика и фъстъци, наред с други култури, от 1 юни, когато в Индия пристигат мусонни дъждове. Сеитбата обикновено продължава до юли или началото на август.

Мусонните дъждове играят решаваща роля в селското стопанство, в което работят 50% от 1,3 милиарда души в Индия, тъй като почти половината от земеделските земи на страната няма напояване.

По данни на аграрното министерство към края на миналата седмица засяването на ориз – основната лятна култура, е на 22 милиона хектара, срещу 18,7 милиона хектара по същото време през миналата година. Засяването на царевица е на 7,1 милиона хектара, спрямо 6,6 милиона през същия период на миналата година. 

Площта, засадена с памук, възлиза на 11,8 милиона хектара срещу 9,6 милиона хектара година по-рано.

Сеитбата на соя, основната лятна култура от маслодайни култури, възлиза на 11,4 милиона хектара, в сравнение с 9,7 милиона хектара по същото време през 2019 г. Производството на соя се очаква да скочи с най-малко 15%. 

Сеитбата на захарна тръстика е непроменена – 5,1 милиона хектара.

Индия е получила 6% над средните валежи от 1 юни. 

Метеорологичният офис определя средните или нормални валежи между 96% и 104% от средните за последните 50 години година, които са 88 см за целия четиримесечен сезон (880 литра – б.р.).

Нивата на водата в основните резервоари са били 39% от техния капацитет за съхранение, срещу 25% в същото време миналата година.

Leave a Comment