НФСБ пише закон за облагане на едрите собственици на земеделска земя

Националният фронт за спасение на България (НФСБ) пише закон, чрез който да наложи едрите собственици на земеделска земя да плащат данък върху имотите си. В законопроекта ще бъдат определени и правила за определяне на размера на рентите, съобщи БНР.

Законопроектът все още е в идейна фаза, тъй като не е внесен в Народното събрание.

Йордан Апостолов ОП„Предлагаме облагане на всички, които имат земя над 10-20 хил. декара като собствена такава независимо дали са физически или юридически лица“, заяви пред националното радио депутатът Йордан Апостолов. Той определи като най-спешно облагането на собствениците на подобни големи площи. По думите му, те са най-малък кръг от хора, по-малко от 100 юридически и физически лица.

„Хора, които имайки такава голяма собственост, трябва да дадат своя дан към обществото, защото всички ние плащаме данъци в определена пропорция“.

От НФСБ търсят дискусия и за размерите на ренти и наеми за земеделските земи. Тепърва ще се решава дали тези размери ще са по области, по икономически райони на планиране или ще бъдат по производствен признак както е Закона за рентата във Франция.

„Вторият аспект е облагане на доходите от рента с данък над определено равнище“, посочи Апостолов. Тук също се мисли какъв да е прагът – дали да е според средните арендни плащания, които се ползват за формиране на базата на търговете в съответните областни дирекции или да бъде над нивото на получените субсидии.

“Преди да стигнем до законовите промени, който така или иначе трябва да видят бял свят, редно е да отворим диалог в обществото за такива промени“, добави депутатът.

Leave a Comment