Пионер – Кортева очаква добив от над 2 тона царевица в опитното поле на АУ

Дойчо Дойчев оцени годината като изключително трудна и въпреки това успешна за хибридите на компанията

Здрави и добре развити царевични хибриди на Corteva agriscience, отглеждани в Учебно-опитната и внедрителска база на Аграрен университет (АУ) Пловдив видяха на Открития ден „Царевицата – царица на полето“ фермери от региона.

царевица - Кортева

Преди представянето на хибридите на Пионер – Кортева ректорът на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева заяви: „Този проект на нашите опитни полета е доказателство, че наука и бизнес могат да вървят заедно в името на решения за едно устойчиво развитие на земеделския сектор.“

Проф. Христина Янчева и проф. Тоньо Тонев приветстваха фермерите

Проф. Христина Янчева и проф. Тоньо Тонев приветстваха фермерите

Според предварителна информация на проф. д-р Тоньо Тонев от АУ хибридите на Пионер – Кортева се отглеждат за трета поредна година на едно и също поле от 54 дка и за втора година в партньорство с фирма, осигуряваща подземно напояване. Високата добивност на царевицата се е доказала предишната година с резултат от 2070 кг/дка, а за 2020 г. е напълно възможно рекордът да бъде надминат. В партньорство с фирма за торове са извършени предсеитбено, по време на сеитба и вегетационно торене, както и листно подхранване. Обработките на полето са съобразени с дълбочината, на която са разположени системите за капково напояване. Изведена е и борба с плевелите с почвен и вегетационен хербицид. „Вредители не сме имали, но така или иначе семената на хибридите бяха обеззаразени“, поясни проф. Тонев.

Той направи бърза сметка за евентуалната печалба от декар при спазване на две условия: хибридите да са на Пионер – Кортева и да се спазва висока технология при отглеждането им. При добив от 2 тона и цена 0,30 лв./кг, приходите от декар ще са 600 лева. Дори разходите да са 200-250 лв., печалбата ще е отлична, а това показва изключително големия потенциал на царевицата, коментира проф. Тонев.

Прочети още: Иван Дражев, Кортева: Диабротика е новата реална заплаха за царевицата у нас

Тежка година дотук
Дойчо Дойчев представи характеристиките на различни хибриди на Пионер - Кортева, започвайки от климатичните аномалии на 2020 г.

Дойчо Дойчев представи характеристиките на различни хибриди на Пионер – Кортева, започвайки от климатичните аномалии на 2020 г.

„Повечето си мислят, че заради дъждовете годината е много добра за производителите на царевица, но всъщност тя е много трудна“, каза Дойчо Дойчев, регионален агроном на „Кортева-Пионер“. Царевицата в опитното поле на университета е засята на 25 април заради климатичните аномалии. Това е с почти месец закъснение спрямо предишни години, когато сеитбата е извършвана около 25 март. „Според някои краят на март е прекалено рано за засяване на царевица, но нашите хибриди на „Кортева-Пионер“ са с много висока оценка за поникване при стресови фактори, което ни позволява да ги засеем с две седмици преди оптималния срок“, уточни агрономът

„Според нас фермерите няма от какво да се притесняват, ако царевицата бъде осланена преди пети лист, защото въпреки че горната й част ще загине, възелът на нарастване е под земята, така че тя ще се възстанови“, продължи Дойчо Дойчев. При подобен сценарий обаче, според него ще се загуби вече споменатото предимство от две седмици по-ранна сеитба.

царевицаДопълнителна трудност пред производителите на царевица през годината е била липса на почвено влагозапасяване, което от своя страна е затруднило първоначалната обработка на почвите.

На полето във фаза 5-6 ти лист е паднала доста силна градушка и е разкъсала вегетативната маса. „Градушките в по-рани фази от развитието на царевицата не оказват силно отрицателно действие и има как да противодействаме. При подобна ситуация препоръчваме на производителите да извършат култивация и торене с цел да се стимулира растежа на нова листна маса“, обясни той, след което представи някои от

хибридите на полето

P0704 –  експериментален и надежден

P0704  нов експериментален хибрид отличаващ се със стабилен добив при стресови и неблагоприятни климатични условия.  Хибридът е с ФАО 520 и се очаква за поредна година да се представи отлично. Този нов хибрид се явява  като заместител на добре познатия на земеделските производители Р0412. Освен по-високо ниво на добиви, Р0704 има високи качествени показатели като хектолитър. Кочаните на този хибрид образуват по 18-20 реда, във всеки от които могат да се изброят по 38 до над 40 зърна при добри грижи.

Хибрид Р0865 – подходящ за силажно производство

Р0865 е с ФАО 560, има много добро съотношение между зърно и листна маса. Подходящ хибрид както за първа култура, така и за втора култура царевица за силаж.

Хибрид Р0937  – фертилен и при жега

Р0937 е с FAO 570. Това е топ хибрид за постигане на рекордни добиви.  Характеризира с добра толерантност към високи температури по време на опрашване и при засушаване, посочи Дойчо Дойчев. Той успокои фермерите, че не трябва да се притесняват от високото ФАО, защото хибридът отдава изключително бързо влагата след достигане на физиологична зрялост. Предходната година Р0937 беше с най-високия  добив, въпреки дългия период с изключително високи температури над 38 градуса.

Хибрид Р1241 – все по-предпочитан за производство на биогаз

Р1241 е с FAO 620. Много висок и стабилен добивен  потенциал за зърно и силаж при интензивна технология. Здрави и високи растения с изключително дълъг stay green ефект. Този хибрид все по-често се отглежда за добиване на суровина за производство на биогаз. „Всички наши хибриди за производство на биогаз се  характеризират с най-добрия рандеман – с 15-20% по-висок от останалите, което се дължи на доброто озърняване“, посочи агрономът.

Хибрид  Р1028 – нова звезда в портфолиото на Кортева-Пионер

От 2021 година от „Кортева-Пионер“ ще започнат да предлагат на пазара и хибрид Р1028 с FAO 640. Той е подходящ както за силаж, така и за зърно. Ако се отглежда за зърно, задължително трябва да е при поливни условия и при използване на високоинтензивна технология. Този хибрид се характеризира с добро облистване и  широки листа. По-малкият ъгъл на листата спрямо стъблото позволява сгъстяването на посева за постигане на максимални добиви силаж и зърно.

Хибрид Р1049 – нов за 2020 година

Изключително добро съотношение на зелена маса към кочан и постигане на високи качествени показатели при силажно производство. Всеки фермер при интензивна технология с този хибрид ще постигне рекордни добиви зърно в България. В опитните парцели през всичките години хибридът се движи от 1500 до 1850кг/дка. Този резултат е постижим с много доброто озърняване на кочаните – 18-20 реда и 40-46 зърна в ред.

Хибрид Р1535 – рекордьорът по добив зърно и силаж в България

Хибрид с отличен добив за зърно и силаж при оптимални условия. Формира изключително едри добре озърнени кочани. Максимално високо енергийно съдържание в силажа, дължащо се на големия брой зърна. Дълъгият stay green ефект е важна характеристика при силажното производство и изхранване на големия брой зърна.

Хибрид Р2105 – световен рекордьор за зърно

Това е хибрид, характеризиращ се с много висок добивен потенциал при интензивни технологии. Високи качествени показатели на произведения силаж. Дълъг stay green ефект и изключително озърняване с повече от 600 зърна в кочан.

Хибриди Р1758 и Р1921

Хибридите са с FAO 700. Характеризират се с много добър  stay green, което е отлична предпоставка за производството на силаж. Толерантни са към икономически важните болести. Дават отличен добив при различни агроклиматични условия и много висок рандеман на метан при производството на биогаз.

фермери на открития ден на Кортева

Leave a Comment