Светлана Боянова за ТРГ: Няма да участвам в този цирк

Светлана Боянова – бивш зам.-министър на земеделието, настоящ председател на създадения от нея Институт за агростратегии и иновации и един от най-компетентните експерти в страната по европейските политики и възможностите за прилагането им, написа коментар в своя ФБ профил относно проведното днес първо заседание на Тематичната работна група, създадена да разработи националния стрратегически план за ОСП след 2020 г.

Впрочем, първото заседание на групата, формирана още в началото на годината, бе обявено скоро след като Боянова изпрати до МЗХГ и медиите остър коментар относно публикувания от министерството проект на анализ на идентифицираните потребности.

Днес след заседанието председателят на ИАИ обяви: „Няма да участвам в този цирк!“

Ето защо (коментарът на Св. Боянова):

Светлана Боянова„В момента имам „удоволствието“ да участвам в един от най-големите циркове в нашия сектор, а именно Тематичната работна група по изготвяне на Стратегическия план за ОСП.

Скъпи земеделци, преработватели, търговци, доставчици, малък бизнес в селските райони, общини-селски райони, млади фермери, екологични организации и всички участници от агро-хранителната верига, НЕ СЕ СЪРДЕТЕ като видите крайния резултат на Стратегическия план – няма да ви хареса, отсега ви го твърдя.

И най-важното, въпреки че настоявах за пълна публичност на ТРГ, даже и за онлайн излъчване на заседанието на ТРГ, това предложение дори не беше подложено на дискусия, защото се оказа, че ТРГ е само с консултативна функция в противоречие на ПМС 142/2019 и без процедура за гласуване и вземане на решения.

С две думи само ще си приказваме, ще бъдем използвани да се легитимира някакъв вид дискусия, но реално решенията няма да бъдат вземани от самото ТРГ, а еднолично от министър Танева.

При това положение всички видове обществени обсъждания се оказват абсолютно безпредметни.

Няма да допусна аз и Института да бъдат използвани като бройка, а не като експертиза и ще направя всичко възможно да правя публично достояние какво се случва и разглежда в тази ТРГ с риск да бъда изключена от нея.

И в допълнение – днес стана ясно, че в днешното заседание участват и организации, които тепърва ще бъдат включвани в заповедта на министъра, но отново не стана ясно кои са те и в коя тема ще работят и защо присъстват днес на заседанието.

Е, тогава Ви питам, как ще държите сметка и на кого дали ще оползотворяваме или ще си харчим средствата по новата ОСП и Стратегическия план, при положение, че не знаете какво се случва на заседанията на ТРГ!!!

Leave a Comment