Д. Танева: Износът на пшеница ще бъде ограничен заради слабата реколта

Животновъдът със стадото отровени крави предотврати други последствия, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството ще му помогне да закупи нови

Десислава Танева„Днес преведохме на фермера парите. Добре е, че той беше регистрирал животните в системата на БАБХ и се беше регистрирал като земеделски производител“. Това каза тази вечер пред бТВ аграрният министър Десислава Танева. След политически коментар за протестите в страната и блокираните кръстовища в София, първият въпрос свързан със сескостопанския отрасъл бе именно за случая с отровните води в канала, вливащ се в Марица при Димитровград.

Десислава Танева посочи, че единствено регистрираните стопани могат да усетят помощта на държавата. В конкретния влучай пострадалият животновъд е имал шанса да регистрира тази година за пръв път стадото, с което се занимава от много време. Министърът обърна внимание, че нещастният случай с животните е предотвратил други по-тежки последици, сигнализирайки за проблем. Тя допълни, че Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството ще помогне на пострадалия при избора на животни, ако той пожелае.

Относно употребата на пестициди, съдържанието им в храната и отравянето на пчелите министърът не успя да каже много заради емоционалният коментар на водещата Цветанка Ризова, чиито глас надделяваше. Разбра се все пак, че с приемането на промените в Закона за защита на растенията, вносът, търговията и употребата на продуктите за растителна защита ще се следят онлайн, а земеделците ще са задължени да водят електронен дневник, в който записват всички извършени третирания.

Заради намалената с 25% реколта от пшеница тази година износът на зърно ще бъде ограничен, заяви Десислава Танева. Тя съобщи, че общият добив ще е около 4,6 млн. тона, към който трябва да се добавят 300 000 тона остатък от миналата година.

Най-много са пострадали зърнопроизводителите в областите Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен и частично от Ямбол и Стара Загора.

България потребява годишно 1,5 млн. тона като зърнени храни и фураж, така че за внос не може да се говори.

Относно подготовката за следващия програмен период, земеделският министър посочи, че в последното тримесечие се очакват препоръките на ЕК за имплементиране на Зелената сделка в стратегическия план, който е в етап на подготовка.

Leave a Comment