Мюсюлманите празнуват Курбан Байрям

агнеМюсюлманите честват днес Курбан Байрам. Заради пандемията от коронавирус тази година всички молитви са на открито, извън джамиите.

Курбан Байрам е вторият голям празник за мюсюлманите след Рамазан. Той се отбелязва в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим и е посветен на силата на вярата. Който има възможност, коли животно и раздава част от месото на бедните.

Иска се прошка от по-възрастните членове на семейството, като се започва от дядото, бабата, бащата, майката, по-голям брат/сестра. Най-малките членове от семейството се възнаграждават с пари, бонбони.

Цвета КараянчеваДнес председателката на парламента Цвета Караянчева поздрави мюсюлманите с празника Курбан Байрям. Така бе открито и петъчното заседание на Народното събрание – последно преди лятната парламентарна ваканция.

„Този светъл празник е повод да размислим върху ценностите на добротата, състрадателността, толерантността и уважението към другия и отново да изразим волята си, всички български граждани да живеем в разбирателство“, каза Караянчева.

Leave a Comment