Падат митата върху 99% от стоките, търгувани между ЕС и Виетнам

В резултат на споразумението, Виетнам ще изпраща основно електроника, облекло, ориз, кафе, а ЕС самолети, автомобили, лекарства, зехтин, говеждо месо

ВиетнамИзносът от ЕС за Виетнам е обложен с по-нисък данък от 1 август. Това е непосредственият ефект от влизането в сила на търговското споразумение между ЕС и Виетнам, което в крайна сметка ще премахне митата върху 99% от всички стоки, търгувани между двете страни. Правенето на бизнес във Виетнам също ще стане по-лесно за европейските компании: те вече ще могат да инвестират и да направят правителствени договори с равни шансове за своите местни конкуренти. Съгласно новото споразумение икономическите ползи вървят ръка за ръка с гаранции за зачитане на трудовите права, опазване на околната среда и Парижкото споразумение за климата чрез силни, правно обвързващи и приложими разпоредби за устойчиво развитие.

Споразумението между ЕС и Виетнам е най-всеобхватното търговско споразумение, което ЕС е сключил с развиваща се страна. Той отчита изцяло потребностите на Виетнам за развитие, като дава на Виетнам по-дълъг 10-годишен период за премахване на митата върху вноса в ЕС. Въпреки това много важни експортни продукти на ЕС, като лекарства, химикали или машини, вече ще се ползват от условията на безмитен внос от влизането в сила. Агро-хранителни продукти като говеждо или зехтин няма да се сблъскат с тарифи след три години, докато млечни продукти, плодове и зеленчуци за максимум пет години. Изчерпателните разпоредби относно санитарното и фитосанитарното сътрудничество ще позволят да се подобри достъпа до пазара за фирмите от ЕС чрез по-прозрачни и бързи процедури.

В същото време търговското споразумение изразява силен ангажимент на двете страни към околната среда и социалните права. Той определя високи стандарти на труд, опазване на околната среда и защита на потребителите и гарантира, че няма „състезание към дъното“ за насърчаване на търговията или привличане на инвестиции.

Търговското споразумение включва също институционална и правна връзка със Споразумението за партньорство и сътрудничество между ЕС и Виетнам, което позволява подходящи действия в случай на сериозни нарушения на правата на човека.

Влизането в сила на търговското споразумение е предшествано от неговото одобрение от държавите-членки на ЕС в Съвета и неговото подписване през юни 2019 г. и одобрението на Европейския парламент през февруари 2020 г.

Още

Виетнам е вторият по големина търговски партньор на ЕС в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) след Сингапур, като търговията със стоки е на стойност 45,5 милиарда евро през 2019 г. и търговията с услуги е от около 4 милиарда евро (2018 г.).

Основният износ на ЕС за Виетнам са високотехнологични продукти, включително електрически машини и оборудване, самолети, превозни средства и фармацевтични продукти. Основният износ на Виетнам за ЕС са електронни продукти, обувки, текстил и облекло, както и кафе, ориз, морски дарове и мебели.

С общ запас от преки чуждестранни инвестиции от 7,4 милиарда евро (2018 г.) ЕС е един от най-големите чуждестранни инвеститори във Виетнам. Повечето инвестиции в ЕС са в промишлена преработка и производство.

Споразумението с Виетнам е второто търговско споразумение, което ЕС сключи с държава-членка на АСЕАН, след неотдавнашното споразумение със Сингапур. Той представлява важен момент в ангажимента на ЕС с Азия, като добавя към вече съществуващите споразумения с Япония и Република Корея.

Leave a Comment