Николай Гайдов: Това е най-тежката пчеларска година от 10 г. насам

Добивите от мед са на 50% от средните, много пчелари се отказват от бизнеса си
Николай Гайдов

Николай Гайдов

„Толкова тежка година не сме имали от 10 г. насам. Това не е само моя констатация, преценката на колеги от цялата страна е същата“, съобщи Николай Гайдов, председател на пловдивското пчеларско сдружение „Акация 1899“.

От масова смърт при пчелите при цъфтежа на акацията пострадаха много пчелари в областта.

Прочети още: Една трета от пчелите в Пловдивско загинаха от натравяне

„Тогава загубихме 90% от очаквания добив на пчелен мед, а докато семействата се възстановят, пропуснахме следващата паша“, разказа Гайдов. Цъфтежът на кориандър се е случил в условията на продължителна суша, което редуцирало отделянето на нектар и съответно производството на мед.

Странности са забелязани и при цъфтежа на слънчоглед. Неясно защо жълтите пити също не били продуктивни от гледна точка на пчеларите. Добивът от прашец – храната на пчелите, се стопил на 25% от обичайното.

Изкупната цена на меда остава ниска – между 3,50-4 лв./кг. „Дали пазарът на дребно ще върви, ще разберем през септември, когато ще организираме базар в Пловдив“, допълни председателят.

Той съобщи още, че много пчелари се отказват от бизнеса си и това се вижда от изобилието на обяви за продажби на пчелни семейства и инвентар.

Браншът е попил вчерашните думи на премиера Бойко Борисов, с които е обещал национална подкрепа и за пчелари, зеленчукопроизводители и овощари. Припомняме, че вчера министър-председателят каза на среща с животновъди, че ще бъдат опростени кредитите за фуражи в размер на 56,5 млн. лв. към ДФ „Земеделие“, натрупани основно в периода 2008-2010 г. „Надяваме се помощта към нас да не бъде по 5 лева на пчелно семейство, защото на фона на загубите ни, това ще е нищо“, коментира Николай Гайдов.

 

 

 

Leave a Comment