Д. Танева: До 16 октомври ще разплатим de minimis и мярка „Ковид-19“

70-те милиона евро от ПРСР ще вдигнат ставката по СЕПП с 9%, а подкрепата за плодове и зеленчуци с минимум 12 на сто. В плащането на акциза за газьол ще се включат и производствата, използващи природна газ
De minimis за  пчелари ще е 5 млн. лв., за плодове и зеленчуци 19 млн. лв., за животновъди 25 660 000 лв.
ДФЗ  започва да кредитира земеделски инвестиции при 110% обезпечение
Предстоят разговори с икономическото и социалното министерство за кредитиране и включване на фермерите в мярката 60:40 за запазване на постоянните работници

Десислава ТаневаНа извънредна пресконференция земеделският министър Десислава Танева обяви, че България вече е получила нотификация за извънредната мярка за подпомагане, известна като „Ковид-19“. След обнародване на наредбата на 11 август в ДВ, приемът на заявления ще започне от 19 август и ще продължи до 21 септември, малко след като приключва и приемът за държавната помощ за горивата. „Целта е да се разплатим до 16 октомври“, обясни министърът, като уточни, че между 16 октомври и 31 декември 2020 г. ДФ „Земеделие“ ще изплаща субсидиите по СЕПП, обвързаната и националната преходна помощ за животновъди в общ размер от 1,7 млрд. лв.

Средствата по тази извънредна мярка са 106 321 000 лв. с 15% одобрено национално финансиране при поискано 25% съучастие от страна на България.

Средствата по мярка (21) „Ковид-19“ представляват 2% от бюджета на ПРСР.

В ставките по направление „Ковид-1“ са добавени и изчисленията за конкретни загуби, които са претърпели и търпят производителите на рози и пипер, каза министърът.

Друго от ПРСР

Прехвърлените от бюджета на ПРСР за 2021 г. към Първи стълб 70 млн. евро ще увеличат с 9% плащанията по СЕПП и минимум с 12% – обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци. Няма да има увеличение по четири направления, свързани с отглеждането на животни, при които има надхвърлени количествени лимити.

По тази причина е взето решение за разпределяне на национален ресурс

под формата на de minimis.

За животновъдство е определен бюджет от 25 660 000 лв. Той ще се насочи към всички категории животни – за млечни крави под селекция и без нея помощта ще е 40/20, за месодайни животни под селекция 110 лв. за брой, за овце 15 лв. и 10 лв., изброи министърът, като уточни, че утре ставките ще бъдат утвърдени на УС на ДФЗ и съобщени.

Над 6 хил. бенефициенти от пчеларството ще получат de minimis с общ бюджет 5 млн. лв.

За плодове и зеленчуци общата сума ще е близо 19 млн. лв.

Помощта de minimis първа ще бъде разплатена до края на август. Засега само картофопроизводителите са поискали друг ред за определяне на бенефициентите и той е само за регистрираните в БАБХ. По тази причина картофопроизводителите ще получат държавната помощ или в първата седмица на септември или до края на ноември.

Приемът на заявления за de minimis ще е от 10 до 20 август.

Кредитиране от ДФЗ

На утрешния УС на ДФЗ ще бъде взето решение за инвестиционно кредитиране на всички земеделци от ДФ „Земеделие“.

Десислава Танева припомни и решението за увеличено кредитиране на сеитбата на пешница – с до 25 лв./дка за торове и семена при лимит от 300 000 лв. на стопанство и доста завишен общ бюджет.

Към помощта за горивата се включва и природният газ,

съобщи решението от вчера министър Танева. Тя поясни, че от това ще се възползват и оранжерийни производители. За догодина бюджетът на помощта за акциза ще е увеличен от 84 млн. лв. на 100 млн. лв. и от нея ще могат много повече сектори да бъдат подпомогнати.

Опростяване на кредити

Вчера при премиера се взе решение за опростяване на кредити, взети от ДФЗ преди десетина години от животновъди, а също и от картофопроизводители, припомни Танева. Размерът на дълга е 56,5 млн. лв. От тази подкрепа ще се възползват 1800 животновъди и стопани на картофи. Това решение подлежи на нотификация. Ако тя се получи навреме средствата ще бъдат разпределени до 30 септември.

Срещи в МИ и МТСП

Браншовите организации продължават със срещите си в Министерството но икономиката и Министерството на труда и социалната политика, добави Десислава Танева.

В МИ разговорите ще са за участието на земеделците в схемата за оборотно финансиране до 300 хил. лв.

В МТСП срещите в края на август са за включване на земеделския отрасъл към държавната помощ, позната като 60:40, чрез която държавата участва с 60% в заплащането на труда и осигуровките на постоянните работници.

Браншовици

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов съобщи, че браншът започва срещи с банки, за да се договори за разсрочване на изтеглени кредити.

Мариана Милтенова, председател на Съюза на градинарите заяви, че засега е ясно, че ДДС при плодове и зеленчуци няма да се намали. Има вероятност обаче да се постигне нещо при подновяване на разговорите за обратно начисляване на данъка. Биологични производители за пореден път настояха за намаляване на ДДС за екопродукцията на 5%.

 

 

 

 

 

Leave a Comment