Китайската борса ще пусне фючърси за живи свине

свине, прасета, свинефермаДългоочакваният договор за фючърси на свине в Китай е почти готов, като предлага жизненоважно средство за хеджиране на най-голямата свинска промишленост в света. От 2018 г. година огнищата на африканска чума по свинете опустошиха стадата в Китай и изпратиха цените на месото високо нагоре, съобщава Ройтерс.

Първият договор за физическа доставка на живи животни в страната е планиран от десетилетие и се очаква да бъде популярен сред местните търговци на борсата Dalian Commodity Exchange (DCE).

Но сложната логистика за доставка, строгите стандарти за контрол на качеството, местната липса на опит с фючърсни договори и общността за търговия на дребно, която диво изкривява другите пазари, ще бъдат ключови предизвикателства.

Китай обикновено избива около 700 милиона прасета годишно и произвежда повече от 50 милиона тона свинско месо – около половината от световната продукция. Производителите на свине и свинско месо традиционно разчитат на договори, които определят обема и изискванията за доставка, но имат малък контрол върху разходите, особено в бъдещите месеци.

Тази липса на контрол на разходите стана ясна от широко разпространените огнища на африканска чума по свинете, която от 2018 г. унищожи почти наполовина свинското поголовие и прекъсна доставки на свине и свинско месо в цялата страна.

Сега производителите възстановяват стадата, които към края на юни възлизат на 339,96 милиона прасета, но средните цени на свинско месо остават близо до рекордно високи стойности, което прави пускането на прозрачен инструмент за ценообразуване и хеджиране добре дошло развитие.

„Индустрията на свинете е огромна, но не е силна. Когато цените се повишат, всеки се справя добре, но когато се понижат, всеки страда. Това не е здравословно. Не можете да сте в крак с това завинаги „, заяви Джим Хуанг, главен изпълнителен директор на China-America Commodity Data Analytics.

Регулаторите одобриха фючърсите на живи свине през април и се очаква този пазар да струва около 20-30 трилиона юана (4.29 трилиона долара) по оценка на двама анализатори.

Дата на стартиране не е обявена.

При 16 тона на лот, според проекта на спецификациите на DCE, размерът на договора за свине на живо ще бъде от 110 до 140 живи свине. Това ще ограничи доставката до големи производители като Muyuan Foods и New Hope Liuhe.

Договорът е в съответствие с нормалния размер на търговията на вътрешния пазар в Китай, заяви пред Ройтерс представител на DCE.

Очаква се хеджърите да са главно производители със стандартизирани породи свине и кланици, които купуват живи свине и продават месо, което ги прави по-изложени на ценови рискове. Малките фермери, отглеждащи смесени породи, вероятно няма да имат необходимия мащаб за участие.

Големият размер на договора също ще ограничи участието на спекуланти на дребно, които снабдяват китайската армия.

Складовете за доставка най-вероятно ще бъдат в ключови провинции като Хенан, Шандонг, Хубей, Анхуи и Дзянсу.

Няколко производители на свине са подали заявления до DCE за одобрение на склад за доставка. Те също така сглобяват търговски екипи, провеждат пазарни проучвания и консултират външни експерти.

„Това е нещо съвсем ново, ще го използваме, но в началото мащабът няма да е голям“, каза голям производител на свине.

 

Leave a Comment