В. Върбанов: Рапицата на БАСФ се доказа с отлични добиви и по-висока масленост, слънчогледите – с устойчивост на мана!

Върбан Върбанов Архивна снимка на Агро Пловдив

Върбан Върбанов
Архивна снимка на Агро Пловдив

Върбан Върбанов, регионален търговски мениджър за Южна България на БАСФ, пред Агро Пловдив

Г-н Върбанов, реколтата от рапица вече е в складовете. Как се представиха хибридите на БАСФ в тази необичайно сложна година?

Добивите от рапица на БАСФ са добри. Хибридите от линията ИнВигор, стоят на едно равнище като добиви с най-високодобивните хибриди на пазара. ИнВигор издържат на сушата, но това което ги отличава от всички други на полето, е по-високата с 2-3 пункта масленост.

Земеделците забелязват, че рапицата е много добър предшественик за житни култури. Там, където е имало рапица, пшеницата след нея се развива по-добре. Тъй като тази година е суха, пшеница след предшественик слънчоглед е в по-неблагоприятна ситуация. Причината е, че слънчогледът изтегля много мощно влагата. Когато се прибере в края на август-септември, ще остави след себе си напълно суха почва.

Започнахте ли продажбите на рапични семена за новата стопанска година?

Предлагаме и рапица, и слънчоглед. Освен високи добиви линията ИнВигор има и отчетливо по-висока масленост. Стартът им е добър през есента, благодарение на Вигор ефекта дори и в лоши климатични условия, при които някои хибриди отпадат.

Как се позиционират ценово хибриди рапица от линията ИнВигор?

Изключително изгодни са цените за торба семена. Те са фабрично обеззаразени с биофунгицид Интеграл Про и с инсектицид Лумипоза. ИнВигор 1266 CL НОВ предлагаме за 345 лв./торба, ИнВигор 1166 CL е 325 лв./торба и ИнВигор 1170 НОВ – 319 лв./торба, ИнВигор 1165 – 299 лв./торба и ИнВигор 1022 – 290 лв/торба. Всички хибриди са обеззаразени с Лумипоза, това е включено в препоръчителните цени. И още за всеки всеки 10 закупени торби Клиърфийлд рапица, земеделецът получава безплатно 1 пакет Клеранда (за 33 дка). За всеки 10 закупени торби конвенционална рапица – безплатно 5 л Бутизан (за 20 дка)

Кой от посочените хибриди е най-устойчив на суша?

Всички са устойчиви, издържливостта на суша се доказа през последната трудна есен на 2019г. За България са избрани най-подходящите и в двете технологии Клиърфийлд и конвенционална.  Селекционната работа се извършва в Гент Белгия , а производството на семената е основно във Франция и отново в Белгия.

Кои са предимствата на хибриди слънчоглед предлагани от БАСФ? Какви са наблюденията ви от полето?

Някои от тях са с устойчивост на мана, превъзхождащи ключови и добре познати хибриди на пазара. Пролетта на 2020 г. беше изключително проблемна по отношение на тази болест в слънчогледа. Хибридите, за които споменах, наблюдавахме и в полета, в съседство на които имаше тежко поразени от системна мана. Полето с БАСФ слънчоглед беше чисто. За мен най-големият плюс в тези хибриди е именно тяхната устойчивост на мана. Друго тяхно качество е изключително високата масленост над 50%, въпреки че не са високоолеинови. Сухоустойчивостта им е в добри параметри.

Метеорологичните прогнози за август са за продължаваща суша в почти цяла България, с изключение на Западна. Ще издържат ли слънчогледите до края на месеца?

Не мога да кажа. Влагата е изчерпана дори и от дълбоките почвени хоризонти. Кои ще са тези хибриди слънчоглед, които ще издържат до жътва, ще знаем след месец.

Leave a Comment