Пловдивските зърнопроизводители виждат в законопроекта за облагане на земята популизъм и заплаха

В свое становище те призовават НАЗ да реагира срещу враждебния на земеделието проект
Председателят на СЗП Людмил Работов

Председателят на СЗП Людмил Работов

Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив реагира на входирания в Народното събрание законопроект, в който се предлага данъчно облагане на собствена, над 20 000 дка, земеделска земя. Първите, които изразиха ясно несъгласие с внесените допълнения на Закона за местните данъци и такси, бяха членовете на Българската асоциация на собственицете на земеделска земя.

Прочети още: БАСЗЗ смята, че облагането на земята ще удари тежко земеделието

Ето и становището на пловдивските зърнопроизводители:

Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив  изразява своето отрицателно становище  срещу проекта на група народни представители от Обединени патриоти за изменение на Закона за местните данъци и такси и въвеждането на нов данък за собствениците на земеделска земя.

В представените  материали не се виждат основателни причини за въвеждането на такъв данък. В мотивите на вносителите на проекта освен популистката риторика, не са налице сериозни и убедителни  аргументи за реалната полза от такъв данък.

Няма и данни за направен сериозен анализ за последиците от  въвеждането на този нов данък.

В законопроекта  се предвижда  земевладелците с над 20 000 дка на територията на Република България да бъдат облагани.

Такъв акт според нас е революционен по своя характер, тъй като до настоящия момент от началото на демократичните промени през 1990г. никой от управляващите не е предлагал  подобна стъпка.  Нещо повече всеки от политическите представители през годините е декларирал, че селското стопанство и земеделските производители  следва да бъдат подпомагани и че за България развитието на селското стопанство и аграрните политики са национален приоритет.

Липсват също така и каквито и да било аргументи за избрания от вносителите на законопроекта параметър за облагане на имоти над 20 000дка.

Освен  заиграването с тезата за облагане на едрите собственици, няма анализ за необходимостта от фиксирането върху този праг.

За нас като организация е напълно неприемливо въвеждането на подобен данък, тъй като, ако днес се облагат собствениците на земя с над 20 000дка, то утре прагът може да бъде свален, а в последствие и да се въведе и поголовно облагане с данък на собствениците на земеделска земя.

Следва да се знае, че от въвеждането на този революционен данък до поголовното облагане на земеделските стопани  крачката никак  не е голяма.

Има и много други  аргументи против въвеждането на подобен данък.

На първо място, нашето селско стопанство като цяло има много да догонва в развитието си своите европейски партньори. И вместо държавата да подпомага този безспорно перспективен отрасъл на нашата икономика, и да въвежда  мерки за повишаване на неговата конкурентноспособност, с такива проекти се създават само затруднения и напрежение в сектора.

Въвеждането на новия данък  ще повлияе като верижна реакция на редица други  отношения, като например увеличение на наеми и ренти и оттам до удари върху  реалните производители.

Налице е и друг сериозен  контрааргумент на този проект, а именно наличието на сериозна пандемия с неясни  времеви и икономически параметри. В такава обстановка е нецелесъобразно да се въвеждат нови данъци. Вместо българската държава да се стреми да подпомогне земеделските производители в тази безпрецедентна криза, то се предлага на Народното събрание един такъв акт, който е като цяло неадекватен на времето и на условията в страна.

Призоваваме  НАЗ да изрази  ясно и категорично своето отрицателно становище срещу  приемането на този проект и при необходимост да се приложат  законови и ефективни протестни действия срещу подобни враждебни на селското стопанство актове.

 

Leave a Comment