ФАО отчете глобално юлско поскъпване на растителни масла и млечни продукти

С почти 10% спрямо предишната година са поевтинели говеждото и свинското месо
Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

Глобалните цени на храните продължават да се покачват за втори пореден месец, според специализиран доклад на ФАО, като най-много се увеличават растителните масла и млечните продукти.

Индексът на цените на храните на FAO е средно 94,2 пункта през юли 2020 г., което е 1,2 процента спрямо юни и почти 1,0 процента по-високо от юли 2019 г. Индексът на цените на храните на FAO се използва за проследяване на международните цени на най-търгуваните хранителни стоки.

Индексът на цените на растителните масла на ФАО нарасна със 7,6 процента от стойността си спрямо юни и достигна най-високото си ниво през последните пет месеца: покачването на международните котировки за основните видове растителни масла се ръководи от очакван спад на производството, както в случая с палмовото масло, както и международно търсене на внос и недостиг. 

През последния месец индексът на цените на млечните продукти на ФАО се увеличи с 3,5 процента, като увеличението на цените се отрази на всичко – от маслото и сиренето до млякото на прах.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО практически не се променя от нивото му през юни: от една страна, мащабните покупки, извършени от Китай в Съединените американски щати, предизвикаха рязко увеличение на цените на царевицата и соргото, от друга – добри перспективи за реколтата на ориз през 2020 г. доведе до спад в цените на ориза. Цените на пшеницата леко се промениха на фона на забавяне на търговската активност.

Индексът на цените на захарта на FAO нарасна с 1,4 процента, като насърчава бразилските данни за производството на захар, само частично компенсира въздействието на нарастващите цени на енергията и очаквания спад на производството на захар в Тайланд, който бе засегнат от продължителна суша.

Юлското отчитане на индекса на цените на месото на ФАО беше с 1,8 процента по-ниско от преди месец и с 9,2 процента по-ниско от съответния период на миналата година. Цените на свинско и говеждо месо намаляха през юли, като глобалното търсене на внос остана под предлагането на износ, въпреки свързаните с пандемията смущения в ключови региони износители. Цените на домашните птици се увеличиха на фона на по-ниското производство в Бразилия поради по-високите цени на фуражите и очаквания спад в търсенето в бъдеще.

Leave a Comment