Как амониевата селитра може да се взриви?

Близо 3000 тона амониев нитрат – изваден от кораб край бреговете на Бейрут преди шест години и след това съхраняван в склад – експлодира на пристанищната зона на ливанската столица във вторник.
Но какво е амониевият нитрат и защо може да бъде толкова опасен?
амониев нитрат избухна на пристанището в Бейрут
Какво е амониев нитрат?
Амониевият нитрат, познат у нас още като амониева селитра, е бяло твърдо кристално вещество, което се произвежда в големи промишлени количества. Най-голямата му употреба е като източник на азот за тор, но също така се използва за създаване на експлозиви.
„Няма да намерите просто амониев нитрат в земята“, обяснява Андреа Села, професор по химия в University College London. Това е така, защото е синтетичен, произведен чрез реакция на амоняк с азотна киселина, казва той в публикация на Би Би Си.
Амониевият нитрат се произвежда по целия свят и е сравнително евтин за закупуване.
Но съхраняването му може да е проблем и то е било свързано със сериозни промишлени аварии в миналото.
Колко опасен е амониевият нитрат?
Амониевият нитрат сам по себе си е сравнително безопасен за работа, казва проф. Села.
Ако обаче разполагате с голямо количество материал дълго време, той започва да се разпада.
„Истинският проблем е, че с течение на времето той ще абсорбира малки частици влага и в крайна сметка се превръща в камък“, казва той. Това го прави по-опасен, защото ако огън достигне до него, химическата реакция ще бъде много по-интензивна.
Какво предизвика облачната гъба?
Видеоклипове от Бейрут показаха гъст дим от пожар, а след това и гъбен облак след взрива.
„Имате свръхзвукова ударна вълна, която пътува във въздуха, и можете да видите, че  белият сферичен облак, който се движи навън от центъра, се разширява нагоре“, казва проф. Села.
Ударната вълна се произвежда от сгъстен въздух, обяснява той. „Въздухът се разширява бързо и изстива внезапно, а водата кондензира, което причинява облака“, добавя той.
Колко опасни са произведените газове?
Когато амониевият нитрат експлодира, той може да отделя токсични газове, включително азотни оксиди и амонячен газ.
Оранжевият шлейф се причинява от азотния диоксид, който често се свързва със замърсяването на въздуха.
„Ако няма много вятър, това може да се превърне в опасност за хората наблизо“, казва проф. Села.
Използва ли се при бомби?
С такъв мощен взрив амониевият нитрат е използван от армиите по света като експлозив.
Той е използван и в няколко терористични акта, включително бомбардировките в Оклахома Сити през 1995 г. В този случай Тимоти Маквей използва два тона амониев нитрат, за да създаде бомба, която унищожи федерална сграда и уби 168 души.
Случвало ли се е нещо подобно преди?
  • През 1921 г. около 4500 тона амониев нитрат предизвикаха експлозия в завод в Опау, Германия, при което загинаха над 500 души
  • Най-смъртоносната индустриална катастрофа в историята на САЩ се е случила през 1947 г. в Галвестън Бей, Тексас. Най-малко 581 души бяха убити, когато над 2000 тона от химикала се взривиха на борда на кораб, акостирал в пристанището
  • Съвсем наскоро при експлозия с амониев нитрат и други химикали загинаха 173 души в пристанището на Тиендзин в северен Китай през 2015 г.

Leave a Comment