В. Върбанов: Систива + Премис – Нов подход за обеззаразяване на пшеница и ечемик! Кинто Плюс и Кинто Трио – обеззаразители за ефикасен контрол на болести по семената!

Продажбите на Систива започнаха по-рано от обичайното

Върбан ВърбановВърбан Върбанов, регионален търговски мениджър за Южна България на БАСФ, пред Агро Пловдив

Започна ли търсенето за предстоящата сеитба на житни на иновативния продукт на БАСФ – Систива?

Систива наистина няма аналог и да се твърди обратното е заблуда. Вегетационната защита е само при Систива. Обеззаразителите се група фунгициди насочени срещу инфекции по семената, без възможност за защита на посева от листни болести. Тази година търсенето на Систива започна още през юли. В други години обикновено започва през август. Аз си го обяснявам с това, че земеделците се притесняват дали ще има достатъчно семена и затова започват да ги купуват и подготвят по-отрано. Фермерите вече разпознават Систива като необходимост в произвоството на пшеница и ечемик.

Какви са предимствата на Систива в производството на пшеница? Какви са наблюденията ви от полето?

Систива в доза 100мл/100кг семена и едно-единствено вегетационно третиране са напълно достатъчни за опазване на посевите до жътва. Фунгицидната защита на Систива продължава до флагов лист.

През изминалата година земеделците се сблъскаха с редица предизвикателства – липса на валежи, развитие на житните култури под стрес, ранна поява на болести и различни физиологични прояви.  Още през есента на 2019г. в някои части на страната се появиха първите спори на кафява ръжда. В полетата със силно нападение се наложи приложение на фунгицид още през есента. Ръждата не се нуждае от дъжд, за да се развие. Само въздушната влага сутрин е достатъчно добра предпоставка за развитието ѝ. Посевите със Систива бяха чисти и със видимо подобрена физиология до пролетта.  Тази продължителна защита дава и спокойствие, че посевите се развиват оптимално, без риск от поява на болести. Променящият се климат налага промяна и в технологиите на отглеждане.

Систива допринася и за по-добро покълване и поникване, по-добре развита в дълбочина коренова система и по-добро братене. Растенията са по-устойчиви на стрес, по-наситено зелени, по-здрави, няма риск от ранна поява на кафява ръжда.

Какви са предимствата в ечемик?

Систива се прилага ежегодно на голям процент от площите с ечемик в България. Категоричната доза на Систива в ечемик е 75мл/100кг семена.  Сеитбената норма на ечемика обикновено е по-ниска от тази на пшеницата, това прави Систива още по-рентабилно решение. След Систива, през вегетацията един фунгицид гарантира чисти и здрави посеви. Една от най-вредоносните болести по ечемика са мрежестите петна. Контролът на мрежести петна е труден. Систива добавена към обеззаразителя опазва ечемика от мрежести петна и брашнеста мана до пролетта.

Какви фунгициди за обеззаразяване на семена предлага БАСФ?

Тази година отново на пазара е добре познатият обеззаразител Кинто Плюс. Кинто Плюс е единственият обеззаразител с прохлораз. Справя се отлично с видовете главни, ленточна болест, мрежовидни петна, снежна плесен и фузарийно кореново гниене.

Новото предложение от миналата есен е Кинто Трио – обеззаразител със SDHI. Кинто Трио надгражда стандартните обеззаразители,   допринася и за по-добро вкореняване и покълване на житните растения. Съдържа три активни вещества от три различни химични групи – Xemium (SDHI), тритиконазол и флудиоксонил. Комбинацията от тези активни вещества осигурява широк спектър на действие и отличен контрол на почвени и семенни болести.

Изборът на правилния продукт за третиране на семена е първата важна стъпка към успешно опазване на посевите!

 

Leave a Comment