Американските фермери оставиха да пустеят площи, предвидени за царевица и памук

Ниските цени и слабото търсене сви площите с царевица с 5,1%, а с памук с почти 11%
Тръмп спря търговските субсидии за неосъществен износ за Китай

царевица1250 акра (малко над 5000 дка – б.р.) напоявани ниви са най-ценните във фермата на Троя Шнайдер в източен Колорадо, САЩ, тъй като добивите на царевица в стопанството му обикновено стават повече от три пъти по-високи от тези в полета без вода, разказва Ройтерс.

Но тази година, когато икономиката се сви и търсенето на биогориво на основата на царевица отпада, Шнайдер не засяваа никакви земеделски култури върху 125 акра (600 дка) от водоснабдената земя. Той изчисли, че би имало по-голям финансов смисъл да отглежда трева за кравите си.

Със спирането на икономиката и намалялото шофиране

цената на царевицата падна твърде много,

казва той. „Защо да рискувам? Ще загубя пари.“

Земеделските производители рутинно правят промени в намеренията си за използване на площтите си с напредването на календара, замествайки различни култури, ако времето затруднява първоначалните им планове. Но оставянето на земята без да се използва е чисто нова територия за фермерите в САЩ, които обикновено отглеждат от ограда до ограда, опитвайки се да изтръгнат печалба от всеки наличен декар.

Най-новите данни за площта на правителството показват, че по-специално площите с царевица и памук са далеч под първоначалните очаквания, като през юни продадените семена на царевица намаляха най-много спрямо намеренията през март за последните 37 години.

Пандемията от коронавируса накара много земеделски производители да се откажат от реколтата си от царевица, преди дори да я засеят. При изчисляването на плановете си за 2020 г. те разглеждаха царевицата като реколтата, която най-вероятно ще доведе до добра печалба, тъй като продължаващото напрежение с Китай заплашва да провали програмата за износ на соя, дори след като Пекин и Вашингтон подписаха търговска сделка за фаза 1 през януари.

Доклад на Министерството на земеделието на САЩ, публикуван през март, показва, че фермерите са планирали да засеят 96,999 милиона акра от жълтото зърно, което щеше да бъде втори връх като площи след Голямата депресия.

Но търсенето на етанол, биогориво на основата на царевица, смесено с бензин, спадна, когато случаите на COVID-19 започнаха да се разпространяват в цялата страна и хората останаха у дома. Това накара пазарите на царевица да се сринат точно когато фермерите палеха тракторите си за сезона на засяване. Когато USDA издаде своя доклад за площтите през юни, нивите с царевица спаднаха с 5,1% спрямо намеренията през март, което бе отражение на 10,3% спад в цените.

Американските доставки на царевица останаха на второто най-високо ниво за 31 години миналата есен и се очакваше запасите да набъбнат още повече след тазгодишната реколта. Има толкова много царевица, че дори някои необичайни покупки на американска царевица от Китай през последните седмици не успяха да вдигнат цените, като фючърсите потънаха до най-ниските договори в началото на август.

Площите с памук също рязко намаляха,

като земеделските производители намалиха посевния материал с 10,9% от мартенските им намерения от 13,703 милиона акра. Цените на памука паднаха с 30% през сезона на сеитба, тъй като глобалният застой сви търсенето на нови дрехи.

„За съжаление, драстичният спад на цените на памука и увеличената несигурност на стоковите пазари увреждат и без това слабата икономическа ситуация за производителите,“ казва Джойд Кампиче, вицепрезидент по икономика и анализ на политиката в Националния съвет за памук. Според анализаторите спадът на площите вероятно е еднократно събитие за фермерите, които се опитват да избегнат драстични загуби.

„Мисля, че това може да е еднократна година“, каза Майкъл Кордоние, президент на консултантската компания Soybean и Corn Adviser. – „Имахме пандемията. Имахме просто общо икономическо неразположение. Това накара всички да избегнат риска. “

Промяната в правителствените субсидии

също може би е допринесла за решението на земеделските стопани да оставят някои полета необработени.

Плащанията на помощ за коронавируса се основаваха на продукцията на земеделските производители от година по-рано. Промяна в програмата на търговската помощ за администрацията на Тръмп означаваше да компенсира фермерите за загубени продажби в Китай. Тези плащания въз основа на засяти площи както през 2018 г., така и през 2019 г. насърчаваха производителите да получават култури на полето, дори когато пазарните цени не подкрепят сеитбите.

Този стимул вече го няма през 2020 г.

„Отглеждането на реколта струва пари“, казва Джим Герлах, президент на американския брокер A / C Trading. „По-добре е да не правите нищо, отколкото да губите пари.“

Leave a Comment