Преди 20 години започва трагедията с атомната подводница „Курск“

Останките от "Курск"

Останките от „Курск“

На 21 август 2000 г. светът научи, че няма надежда за моряците от руската атомна подводница „Курск“. Десет дни преди това осведомителните агенции на Русия съобщаваха, че екипажът е жив и чака спасението си на дъното на леденото Баренцово море. С множество масови молитви светът се надяваше на чудото да оцелеят някак си морските войници, приклещени от налягането на тонове вода, свършващ кислород и паника.

Инцидентът, предизвикал смъртта на 118 души екипаж, се случва на 12 август. Нещо в една от най-технологично оборудвананата за времето си подводница избухва. Сеизмолозите отчитат два взрива. Официалната версия на Русия е, че е избухнало учебно торпедо, което е разбило отсег на плавателния съд. Неофициалните са най-различни – от торпедо, изстреляно от американската подводница „Мемфис“, до дагестански терорист на борда на К-141 („Курск“). Запитан какво се е случило с „Курск“, Путин отговаря: „Потъна“.

В началото руските военни се опитват да запазят в тайна катастрофата на атомната подводница, но няколко часа по-късно новината изскача. Норвежкият и британският военни флотове предлагат помощ, Русия отказва. Спасителната мисия за екипажа се оказва невъзможна.

След смъртта на моряците останките на някои от тях са извадени и погребани. Открит е и дневникът на лейтенант Дмитрий Колесников, в който за последно е записал: „Не се отчайвайте“. Този надпис стои на мемориала на жертвите в Серафимовското гробище в Санкт Петербург.

Leave a Comment