Агрометеорология: До 50 литра паднаха в Западна България, под 1 литра ще има в Източна

Драгомир Атанасов, агрометеорлог при НИМХ

Дъга няма да видим скоро

Дъга няма да видим скоро

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури около климатичните норми. През първите дни от периода се прогнозират валежи в западната половина от страната.

Предвид падналите там валежи между 20 – 40 l/m2 през предходния период (Кюстендил– 26 l/m2, Оряхово – 27 l/m2, Враца – 27 l/m2, Монтана – 30 l/m2, Лом – 35 l/m2, София – 36 l/m2, Благоевград – 50 l/m2), условията на почвено овлажнение ще бъдат близки до оптималните.

В останалите райони от страната отсъствието на валежи със стопанско значение формира условия на задълбочаващо се почвено засушаване, което затруднява качествените почвообработки. В някои райони на Източна България – Разград, Шабла, Карнобат, Сливен, Силистра и Елхово са регистрирани над 30 дни без валеж или с такъв под 1 l/m2.

През периода при царевицата ще се наблюдават фенофазите млечна, восъчна и пълна зрелост, според ранозрелостта на хибридите. При слънчогледа ще протича узряване и техническа зрелост. При лозата ще се наблюдава прошарване и узряване.

През периода в районите с добро овлажнение на орния почвен слой (предимно в Западна България) условията ще са подходящи за обработка и подготовка на площите, предвидени за сеитба на зимната рапица. Оптималните срокове за сеитба на културата са от края на август до средата на месец септември, при наличие на достатъчно почвено овлажнение в повърхностните слоеве (>70 % от ППВ).

Растителнозащитните пръскания в лозовите масиви са насочени срещу гъсениците на шарения гроздов молец при достигане на икономическия праг на вредност, а в районите с превалявания за опазване на зреещата реколта от сивото гниене. Използваните препарати трябва да са с подходящ карантинен срок съобразен с времето на прибиране на продукцията. Подходящи условия за извършване на растителнозащитните дейности ще има в ранните часове на деня.

Leave a Comment