Полша очаква 3,3 млн. тона ябълки, с което ще затвърди лидерството си в ЕС

Държавата е най-големият износител в Европа, изпреварвайки Италия и Франция

полски ябълкиЗапочна прибирането на реколтата от ябълки, предлагането им ще расте и цените трябва да паднат, твърдят анализатори от Полския икономически институт (PIE). Те напомнят, че Полша е най-големият производител на ябълки в ЕС и третият по големина в света.

Въпреки че ябълковата реколта на Полша беше намалена от пролетни студове и последвали градушки, тази година плодът ще е в изобилие, според анализаторите в последния брой на „Tygodnik Gospodarczy PIE“.

Реколтата от ябълки през 2020 г. се очаква да е по-висока от миналогодишната с около 6% и да възлезе на 3,3 милиона тона, посочват те, позовавайки се на предварителната оценка на Централната статистическа служба. От своя страна Световната асоциация на ябълките и крушите (WAPA) оценява тазгодишната продукция от ябълки в страната на 3,4 милиона тона, прогнозирайки техния спад при най-големите конкуренти на Полша: Италия, Франция, Китай и САЩ.

(За сравнение припомняме, че според последния Аграрен доклад на българското земеделско министерство годишното производство на ябълки у нас е 50 298 тона за 2018 г. – б.р.)

Дори по-високата от цитираните прогнози все още не отразява производствения потенциал на местните овощари, тъй като рекордната реколта през 2018 г. бе около 4 милиона тона, твърди PIE.

Според експерти най-вероятно ще увеличи износа тази година.

В момента обаче е трудно да се предвиди какъв растеж трябва да се очаква, тъй като метеорологичните условия (по-чести градушки) и развитието на пандемията на коронавирус COVID-19 ще окажат значително влияние върху крайните резултати от износа, подчерта PIE.

В случай на увеличение на броя на инфекциите в Полша или втората вълна от случаи в Европа, търговията с пресни плодове може да бъде ограничена, „например поради затваряне на граници за сезонни работници или трудности за транспортните и корабоплавателните компании“.

По данни на Централното статистическо бюро на Полша, през 2019 г. местните производители на плодове са събрали 3 080 600 тона

Ябълките са основният полски експортен плод, те представляват над 75 процента от обема на износа на всички плодове, изпратени от страната в чужбина и в същото време над 1 процент от стойността на износа на селскостопански храни в Полша, отбелязват анализаторите.

Те добавиха, че полските ябълки се конкурират с другите в света с по-ниски цени и високо качество.

От своя страна данните на Евростат показват, че през 2019 г. 27 държави от ЕС са изнесли 3 309 000 тона пресни ябълки на обща стойност 2088 милиона евро. В списъка на износителите от ЕС Полша – за четвърта поредна година – остава лидер с дял от 29.4%. (974 хил. тона за над 327 млн. евро). Италия е на второ място с дял от малко над 28%. (928 хил. тона). След тях са: Франция – 11,5 процента (381 хил. тона), Холандия – приблизително 6 процента (197 хил. тона), Белгия – 5,9 процента. (195 хил. тона) и Испания – 3,9 процента (128 хил. тона).

Leave a Comment