Отново пилешко от Полша със салмонела

БАБХБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчита ръст на случаите на открита салмонела в пилешко месо, внос от Полша.

Справка в системата за бързо оповестяване за храни и фуражи (RASFF) показва, че почти всяка седмица след направени изследвания инспекторите унищожават десетки тонове заразено месо. От началото на годината са взети над 1400 проби от пилешко, внос от Полша. В 26 от тях е открита салмонела, а в 10 от случаите става дума опасни видове на бактерията. За 2019 г. случаите са три, съобщи БНТ.

От края на миналата година още на границата инспекторите взимат проба от всяка пратка и блокират месото, докато не излязат резултатите. „Ако се установи наличие на салмонела, това месо се насочва за термична обработка или за унищожаване. Така че хората трябва да бъдат напълно спокойни, трябва да е ясно, че няма опасност птиче месо със салмонела от Полша в момента да се търгува на българския пазар“, коментира д-р Кремена Стоева от дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ.

Добре сготвеното месо не може да зарази човек, тъй като температура над 70 градуса по Целзий убива бактерията.

Leave a Comment