В Калифорния регистрираха най-високата температура на Земята – 54,4ºС

Долината на смъртта, Калифарния, САЩ - МАКСИМАЛНА ТЕМПЕРАТУРАКаква би могла да бъде най-високата температура, която някога е била надеждно записана на Земята? Тя е 130 по Фарентхай или 54.4ºC и може би е била достигната в Националния парк Death Valley (Долината на смъртта) в Калифорния.

Записът се проверява от Националната метеорологична служба на САЩ.

Той идва сред гореща вълна на западния бряг на САЩ, където се очаква температурите да се повишат още тази седмица.

Изгарящите условия доведоха до два дни прекъсвания в Калифорния, след като електроцентрала спря да функционира в събота.

Преди това най-високата температура, надеждно записана на Земята, е била 129.2F (54ºC) – също в Долината на смъртта през 2013 г.

Оспорва се по-високото отчитане на 134F или 56.6C век по-рано, също в Долината на смъртта. Някои съвременни метеорологични експерти считат, че замерването е било погрешно. Според анализ от 2016 г. на Кристофър Бърт, другите температури в региона, регистрирани през 1913 г., не потвърждават показанията от долината на смъртта.

Друга рекордна температура за планетата – 131F или 55C – беше регистрирана в Тунис през 1931 г., но Бърт казва, че това четене, както и други, записани в Африка по време на колониалната ера, има „сериозни проблеми с достоверността“.

Долината на смъртта е разположена главно в източната част на Централна Калифорния, както и частично в щата Невада, на изток от планинската верига Сиера Невада. Това място е най-ниската точка на САЩ. Преди милиони години там е имало солено море, което постепенно се е изпарило.

Leave a Comment