ЕК очаква 8% по-високи добиви от слънчоглед

слънчоглед на полетоЕвропейската комисия (ЕК) оценява производството на маслодайните култури през 2020 г. на 29 милиона тона, което е почти три процента над нивото от предходната година, съобщава Топаграр.

Плюсът на реколтата от слънчоглед е особено силен. Това се основава както на разширяване на площ от два процента, така и на увеличение на добива с шест процента в сравнение с предходната година. Следователно с 10,8 милиона тона, вероятно почти осем процента повече слънчогледови семена, ще бъдат събрани от нивите, като по този начин реколтата ще достигне рекордно ниво. Силното увеличение на слънчогледовата продукция  се основава на благоприятните условия на сеитба и препроектирането на земята. По обем слънчогледовите семена са второто най-важно маслодайно семе в ЕС-27.

През 2020 г., както и предишните години, рапицата ще представлява най-голям дял от производството. При 15,4 милиона тона, жътвата вероятно ще бъде само незначително повече в сравнение с предходната година. Въпреки че сеитбената площ е малко по-голяма, отколкото през 2019 г., Европейската комисия приема малко по-слаби добиви.

За разлика от тях, Европейската комисия очаква по-малка реколта от соя. Въпреки че обработваемата площ в ЕС-27 се е увеличила с един процент, добивите вероятно ще се свият с два процента. Това води до един процент по-слаба реколта от 2,7 милиона тона.

Leave a Comment