При следващия прием по мярка 16.1 таванът ще се удвои до 2 млн. евро

В оперативните групи ще се включат институтът към БАБХ и производители на ветеринарно-медицински продуктии фуражи. Животновъдството ще е във фокуса на приема
Финансирането на малки пилотни проекти, подадени от Местните инициативни групи ще се увеличи от 15 000 на 100 000 евро

МЗХПоредно изменение на ПРСР 2014-2020 г., предложено от Управляващият орган (УО) на ПРСР 2014-2020 и одобрено от Европейската комисия, е свързано с

увеличаване на тавана на разходите по един проект по подмярката за иновации 16.1

 “Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ”. При първия и единствен до момента прием максималният разход бе 880 000 лв.

Като мотиви за предложението са посочени високият среден размер на заявените разходи по проектните предложения от първи период на прием, остатъчният финансов ресурс след проведения прием, намерението да се разшири обхвата на представителите на научно – изследователската общност и планираният целеви прием насочен към реализиране на иновативни решения в областта на здравеопазване, хуманно отношение, превенция и намаляване на риска от остри заразни болести в селскостопанския сектор.

Според наблюденията от първия прием проектите в сектор „животновъдство“ са показали потенциал за генериране на идеи на по-висока стойност.

Във фокуса на министерството е възможността с остатъчните средства (към 2 млн. евро) да бъдат реализирани проекти изцяло насочени към дейности пряко свързани със здравословното състояние на животните и с превенцията.

МЗХГ иска да осигури участието на Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, който е към БАБХ, в бъдещи проекти към подмярка 16.1. Така ще се осигури възможност за земеделските стопани да се кооперират с един надежден партньор от научната общност, чиято основна дейност е изцяло подчинена на научни изследвания и научно обслужване в областта на селското стопанство, се посочва в документа, публикуван на страницата на земеделското министерство.

Включването като допустим участник в оперативните групи на Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) ще осигури допълнителна устойчивост на по-мащабни иновативни проекти и гаранция за максимална задълбоченост и полезност на постигнатите резултати за по-голям брой земеделски стопани отглеждащи селскостопански животни.

Акцентът, които поставя УО на ПРСР в планирания бъдещ прием е превенция и намаляване на риска от разпространение на остри заразни болести сред селскостопанските животни на базата на съществуващи подходи, знания и умения в комбинация с нови научни постижения, нови методи, ветеринарно медицински продукти и технологии.

От гледна точка на целевата насоченост на планираният бъдещ прием, УО на ПРСР определя производителите на ветеринарно медицински продукти, фуражни добавки и други ветеринарни продукти, като надежден партньор с участието си в Оперативните групи подпомагани по подмярката.

УО на ПРСР счита, че с предложените допълнение в подмярката и  разширяването на обхвата на участниците в Оперативните групи ще отпадне необходимостта да се търсят външни услуги за редица дейности, тъй като потенциала за разработване на иновативните решения ще бъде съсредоточен в рамките на групата, което от своя страна е свързано и с качеството на проектните предложения.

Целта на УО на ПРСР е чрез включването на НДНИВМИ и производители на ветеринарно медицински продукти като партньори в Оперативните групи да се създаде допълнителна възможност чрез механизмите на Европейското партньорство за иновации /ЕПИ/ да бъде постигнат максимален ефект за по-голям брой земеделски стопани развиващи животновъдна дейност при справянето с остри заразни болести, намаляване на риска от тяхното възникване и адекватни методи и механизми за навременна превенция.

Относно прехвърления бюджет в размер на 30 млн. евро на мярка 7.3 за осигуряване на широколентова инфраструктура – към извънредната мярка 21, по-известна като мярка „Ковид-19“ – от министерството посочват, че до края на 2020 г. се очаква всички задължителни нормативни процедури за стартиране на Подмярка 7.3 да бъдат изпълнени, мярката да бъде капитализирана със средства от преходния период, с което да се подсигури стартирането на прием по нея.

Друго прието изменение на настаящата ПРСР

увеличава максимално допустимия размер на подкрепата за малък пилотен проект

и преразпределение на средства в рамките на подмерките на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие (ВОМР)“.

Досега максималният размер бе 15 000 евро, но при следващия прием той вече ще е 100 000 евро.

Като причина за увеличението УО на ПРСР посочва ниските нива на интерес за кандидатстване по приема по подмярката, открит в периода 02.06.2020 г. – 31.07.2020 г. Кандидати по подмярката могат да бъдат само МИГ, чиито стратегии за ВОМР не са били одобрени за финансиране. Голяма част от допустимите кандидати по подмярката не извършват активна дейност след като подадените от тях стратегии за ВОМР не са одобрени за финансиране от УО на ПРСР 2014 – 2020 г. Заради пандемията от коронавирус и сложна ситуация в малките населени места, Управителният орган счита, че увеличаването на максималния размер за малък пилотен проект би имало по-благоприятно влияние върху териториите на бенефициентите и би повишило интереса към прилагането на подмярката.

За целта ще се прехвърлят недоговорени средства от бюджета на подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие“ в размер на 175 000 евро и от бюджета на подмярка 19.4 „Текущите разходи и популяризиране на стратегията за ВОМР” в размер на 175 000 евро в бюджета на подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности” за финансиране на малки пилотни проекти.

Leave a Comment