Най-голям шанс за класиране по мярка 5.2 имат фермите с над 90% избити животни и с изпълнение на проекта до 12 месеца

Увеличаването на потенциала на стопанството с минимум 50% носи допълнителни 30 от общо 100 точки при оценяването

овце и агнетаНасоките за кандидатстване по подмярка 5.2 „Инвестиции за възстановяване на потенциала на земеделските земи и на селскостопанския производствен потенциал, нарушени от природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ ясно определят кои проекти имат най-големи шансове за финансиране.

Приемът по подмярка 5.2 започна вчера, 18 август, и ще продължи до 20 октомври 2020 г. Определеният бюджет е 15,6 млн. лв., а максималните разходи за един проект са 1 955 800 лв., което означава, че с 8 големи проекта може да се усвоят всички средства.

 

Прочети още: Със 100% финансиране тръгна мярка 5.2 за възстановяване на засегнати от болести ферми

По подмярката могат да кандидатстват стопани на свине, птици, овце и кози, чиито бизнес е пострадал от остри заразни заболявания. В насоките са посочени болестите африканска чума по свинете, високопатогенна инфлуенца по птиците, антракс, бруцелоза  и чума по дребните преживни животни.

Освен необходимите регистрации, като допустими се считат кандидатите, чиито стопанства са със стандартен производствен обем (СПО) от минимум 8000 евро и които са били регистрирани преди 1 януари 2018 г.

Помощта е предназначена за възстановяване на онези компоненти от производствения потенциал на фермата, които са били повредени или унищожени в резултат на болести.

Кандидатите не трябва да са прекратявали извършването на селскостопанска дейност, свързана с отглеждането на животни до момента на подаване на проектното предложение, с изключение на случаите когато дейността на кандидата е преустановена вследствие на настъпило обстоятелство, свързано с възникване на епизоотична обстановка, наложила унищожаване на отглежданите животни.

КРИТЕРИИ ЗА ПОДБОР

В критериите за подбор на проекти се вижда, че при над 50 до 70 на сто намаляване на СПО на цялото стопанство към момента на възникване на събитието в резултат на унищожени (убити) животни проектите получават 20 точки. При над 70 до 90 на сто намаляване на СПО – 40 т. При над 90 на сто намаляване на СПО на цялото стопанство към момента на възникване на събитието в резултат на унищожени (убити) животни – 60 т.

Ако в инвестиционния проект е заложено увеличаване на производствения потенциал с най-малко 10% кандидатът получава 10 т. При увеличение с минимум 30% – 20 т.. С повече от 50% – 30 точки.

Ако проектът се реализира до 12 месеца оценката се увеличава с 10 т., а ако изпълнението е до 18 месеца – с 5 точки.

 

Leave a Comment