Какви са заплатите на ръководствата в МЗХГ и структурите към него

МЗХКакви са били заплатите по трудови договори на ръководствата на Министерството на земеделието и структурите към него през 2019 г. е въпрос, на който внесените в антикорупционната комисия декларации дават частичен отговор. Причината е, че в средата на 2019 г. бяха извършени министерски рокади, а също и смяна на ръководствата на ДФ „Земеделие“, БАБХ, Изпълнителната агенция по горите.

Така например земеделският министър е декларирал годишна данъчна основа от трудови доходи в размер на 72 626 лв., формиран от заплатата й като председател на земеделската комисия в парламента до средата на месец май през 2019 г. и като министър след това. (∗ Годишната данъчна основа се определя за всеки източник на доход поотделно и представлява облагаемия доход от съответния източник, намален с посочените в закона осигурителни вноски.)

При зам.-министрите нямаше промени, като изключим освобождаването на Чавдар Маринов през април тази година. Той обаче не е декларирал годишната си заплата през 2019-а. Сред заместниците на министъра с най-висока месечна данъчна основа от трудови доходи е доц. Янко Иванов (може би заради научната му степен) – 5690 лв. След него са Атанас Добрев с 5229 лв., Вергиния Кръстева с 4657 лв. и Лозана Василева с 4510 лв.

Настоящият директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев също не е декларирал годишния си доход от заплата през м.г. Той пое поста на 19 юли 2019 г.

Проф. Паскал Желязков бе назначен като изпълнителен директор на Агенцията по храните в края на септември 2019 г., а декларираната от него годишна данъчна основа е … 1800 лв.

При структурите към министерството се вижда, че с най-ниска месечна данъчна основа на трудовия доход е шефът на Иизълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов с 2741 лв., а с най-висока директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига проф. Георги Георгиев – 5383 лв. Шефът на Националната служба по съвети в земеделието Младен Младенов получава месечно (след плащане на осигуровки) 4427 лв. Директорът на борбата с градушки е с месечна данъчна основа от 3674 лв., а на агенцията по лозата и виното – с 3361 лв. Управляващата ИАСАС Бистра Павловска е с месечна данъчна основа от 3087 лв., а директорът на агенцията по репродукция и селекция в животновъдството Георги Йорданов с 3021 лв.

 

Leave a Comment