В. Грудев: Ако междинните култури не поникнат заради сушата, земеделците няма да бъдат санкционирани

При подаване на заявления за подпомагане по извънредните мерки, стопаните – физически лица, трябва да носят само лични документи, а фирмите – печати

Васил ГрудевСледим агрометеорологичните условия в страната. В случай, че земеделците, които получават зелени плащания, са засели междинни култури, но те не са поникнали, санкции няма да има. Това заяви тази сутрин пред БНТ1 изълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев. Той уточни, че засега в шест области е установено сериозно засушаване и ситуацията там е критична.

Васил Грудев припомни, че в момента тече прием по извънредните подмерки „Ковид-1“ и „Ковид-2“, както и по държавната помощ de minimis. Общият бюджет по двете подмерки е 99 млн. лв. Очаква се около 40 000 фермери да бъдат подпомогнати по тях. В първите два дни на приема в общинските земеделски служби са подадени 4 000 заявления.

Кандидатстващите както по „Ковид-1“ и „Ковид-2“, така и по de minimis, при подаване на заявления трябва да носят единствено лични документи, ако са физически лица. Ако имат регистрирано дружество, нека да не забравят фирмения печат, подсети директорът на фонда.

Грудев информира, че от началото на приема по de minimis са кандидатствали 12 000 бенефициенти. Те подават заявления в областните дирекции на фонда. Бюджетът по тази държавна помощ е 50 млн. лв., уточни Васил Грудев.

Директорът припомни и за още една помощ в размер на 70 млн. евро, която производителите ще получат към директните плащания до края на годината. С нея ставката по тези плащания ще се увеличи между 9 и 12%.

Leave a Comment